HÍREK

Fontunk, szőttünk, arattunk

2016. május 25., 22:22 | MMK | K. G.

Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által szervezett szakmai programnak  - a Fonódó szálak, aratódíszek ünnepe szakmai találkozónak - az Evangélikus Gyülekezeti Ház adott otthont május 21-én Sárbogárdon.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a rendezvényen bemutatkoztak a régiónkban szálas alapanyaggal (szalma, csuhé, sás, gyékény) dolgozó műhelyek, szakkörök, amatőr kézműves alkotók.

A találkozó május 21-én a szakkörök kiállításával kezdődött, ahol a kézművesek és csoportok szakköri alkotásaikkal mutatkoztak be.


A kiállítás megnyitóján a Sárbogárd-Sárszentmiklós Evangélikus Gyülekezet lelkésze, Váraljainé Melis Orsolya köszöntötte a résztvevőket. Megnyitójában elmondta, hogy a kézművesség nagyon fontos értéke minden településnek, hiszen ezek a kis közösségek mentik meg, adják tovább a mára kevesek által ismert és alkalmazott helyi népművészeti motívumokat, értékeket. A találkozó résztvevőit Bárány Mara, a NESZ Szálas-anyagos Szakmai Bizottságának elnöke is köszöntötte és röviden kitért arra, hogy a szakterület igen nagy gondban van, hiszen egyre kevesebben tanítják, tanulják meg ezeknek a változatos alapanyagoknak a hagyományos felhasználását, technikai fogásait.

A találkozó szakmai előadásokkal folytatódott, az előadások célja a szalma, a csuhé, a sás, a gyékény alapanyagok sokszínű feldolgozási lehetőségének bemutatása volt.

Elsőként Arató szokások a magyar néphagyományban címmel Varró Ágnes, a Szent István Király Múzeum munkatársa, néprajzkutató tartott előadást, ezt követően a Heves megyei Fedémesről arató és summás dalokat hallhattunk Nemcsics Kinga népdalénekes előadásában, majd Tüskés Tünde szalmafonó, népi iparművész Játékok a természetben található fonható anyagokból címmel tartott képes prezentációt. Végül Bárány Mara csuhéműves, népi iparművész Kísérletek a kukoricacsuhéval és sással  címmel tartott előadást.

A találkozó programjában 14 órától további szakmai-módszertani előadások, bemutatók, gyakorlati foglakozások kaptak helyet. A bemutatót öt mester vezette. A szék ülőkéjének gyakorlati befonását sás alapanyaggal Négyes Tímea, Baranya megyei sásfonó tartotta, mellette Kövi Rózsa veszprémi gyékényfonó tartott kézműves foglalkozást hosszúszemes szakajtó kötésből. A legnagyobb sikerű kézműves foglalkozásokat a szalmafonó mesterek tartották: Szabó Karola és lánya, Szukits Éva Veszprém megyei szalmafonók az aratódíszek technikai elemeiből tartottak továbbképzést. A Fejér megyében már csak egyedül tevékenykedő, martonvásári Benkő Barnabásné 83 éves szalmafonó a szalmafonás alapfogásait mutatta meg az érdeklődőknek.

Bárány Mara egy különleges dunántúli eszköz- és szövéstechnikával készült szőnyegkészítési technikát mutatott be, a faddó használatát csuhé alapanyaggal.

Idén is azzal az elhatározással váltak el a résztvevők, hogy folytatják a szakmai rendezvénysorozatot, mely új lehetőséget ad a csoportoknak a továbbképzésekre, gyakorlati bemutatókra.

Köszönet illeti a helyi szervezőket, a Sárbogárd-Sárszentmiklós Evangélikus Gyülekezeti Ház házigazdáját, lelkészét, Váraljainé Melis Orsolyát és Váraljai Pétert a kiváló vendéglátásért.
Programok

„Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt”

2017. december 6. (szerda) 18:00
- 2017. december 31.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Mesterségek Háza

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Kézművesek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk