FELHÍVÁSOK

V. Kecskeméti Prímásverseny

2015. augusztus 25., 16:51 | MMK |

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

V. KECSKEMÉTI PRÍMÁSVERSENY

A Hagyományok Háza a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2015. szeptember 25-én már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módunkban fogadni. A versenyen nem indulhatnak a korábbi Kecskeméti Prímásversenyek (2007, 2009, 2011, 2013) fődíjait elnyert prímások sem. Jelentkezni a mellékelt lapon lehet, amelyhez kérjük, csatolják a pályázó rövid szakmai önéletrajzát. 

 

A pályázatokat az alábbi címre kérjük beküldeni:

Hagyományok Háza

Molnár Katalin

1011 Budapest, Corvin tér 8.

 

Beérkezési határidő: 2015. szeptember 15.


A nyilvános színpadi versenyt a XXV. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében bonyolítjuk le

2015. szeptember 25-én 10 órától.

 

Itt minden hegedűsnek két versenyszámot kell előadnia, (egy kötelező és egy szabadon választott programot) egyenként 5-5 perc időtartamban.

A kötelező versenyszámban a versenyző által megjelölt eredeti felvételek alapján a történelmi Magyar Királyság Csík vármegyéje valamely kiválasztott régiójának (Gyergyó, Gyimes, Kászon, Felcsík, Alcsík), vagy a volt Abaúj-Torna vármegye tájegységeinek (Felső-Bódva mente, Hegyköz, Kassavidék, Cserehát) magyar népzenéjét kell előadni. A kötelező versenyszám kiválasztásához segítségül javasoljuk az alábbi linken letölthető eredeti felvételek tanulmányozását, de a felkészülés más gyűjtés alapján is történhet.

A szabadon választott versenyszám a magyar népi hegedűjáték bármely táji változatát képviselheti, egy következő feltétellel. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a volt Csík vármegye zenei hagyományát képviseli, akkor a szabadon választott versenyszám csak az Alföld, a Felföld, vagy a Dunántúl valamely magyar tájegységének népzenéjét mutathatja be. Ha a versenyző kötelező versenyszáma a volt Abaúj-Torna vármegye térségből való, akkor a szabadon választott versenyszám csak erdélyi magyar népzene lehet. Megfelelő színvonalú kísérőzenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék, ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) válogatja ki a verseny díjazottjait.

 

A verseny fődíja egy 1 000 000 Ft névértékű, a 20. század elején készült német mesterhegedű.

 

Jelentkezési lap letöltése

A zenei felvételek letöltéséhez, kérjük, kattintson ide!

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk