HÍREK

Egyre több fiatal hímző és szövő vándorol velünk

2014. február 15., 14:26 | MMK |

A helyi amatőr kézműves alkotóközösségek és a kézművesség iránt érdeklődők számára több éve szervezünk szakmai előadássorozatot Fejér megyében. Rendezvényeinket nagy érdeklődés kíséri, mivel a hímzők és a szövő szakterület idősebb képviselői mellett egyre több fiatal is jelentkezik az előadásainkra.

Január 16-án Magyaralmáson találkoztunk, házigazdánk a Faluházban működő hímző szakkör tagjai és vezetőjük, Németh Sándorné volt.


A résztvevők Sióagárdi fehér- és színes hímzés címmel szakmai előadást hallgattak meg, majd a hímzés öltéstechnikáját tanulhatták meg Vargáné Kovács Veronika népi iparművésztől.

Előadásában megismerkedhettük Sióagárd tájegység történelmi és néprajzi hagyományaival, majd részletesen kitért a helyi viseletre és a viseleten található hímzések fejlődésére.  Gyakorlati bemutatót is tartott a hímzések változásáról és a helyi színes hímzések öltéstechnikájáról.

Február 12-én Soponyán folytattuk a szakmai képzést. Házigazdánk a Közösségi Házban működő hímző szakkör tagjai és vezetőjük, Ferenczi Gyuláné volt. A soponyai Közösségi Házba olyan sokan jöttek el, hogy a színházteremben tartottuk meg az előadást.

A szakmai programon igazi különlegességet kínáltunk: a kézművesek kérését figyelembe véve, a több szakmát is érintő vászonszéleket összedolgozó varrási technikákat tanulhatták meg a résztvevők.

Előadásában Vargáné Kovács Veronika népi iparművész a csomózott, varrott csipkék készítését és a szél-összedolgozások módjait mutatta be.

Köszönet illeti a helyi szervezőket: a soponyai Közösségi Ház vezetőjét, Szecsődi Józsefnét, és a magyaralmási Faluház vezetőjét, Kaiser Erikát, a két hímző szakkör valamennyi tagját és vezetőit a kiváló vendéglátásért.

A programsorozatot folytatjuk 2014. február 27-én a Fejér Megyei Művelődési Központ, Művészetek Háza 119-es termében, ahol a rojtkötést, a sárközi kötények díszrojtjainak technikai fogásait tanulhatjuk meg Vargáné Kovács Veronikától.


Magyaralmás↓


Soponya:Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk