KIÁLLÍTÁSOK

Őszi hangulatok

2013. szeptember 05., 23:09 | MMK | L. M.

Horváthné Elbert Mária és Horváth Péter lovasberényi festők alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A tárlatot Hantos Balázs, a Magyar Állami Operaház magánénekese ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, közreműködött Veigler Bettina versmondó, hegedűn játszott Kun Virág. A tárlat szeptember 29-ig látogatható.

A tárlat az évad első nagyobb rendezvénye volt az intézményben, ezért a vendégeket - köztük Szili Miklóst, Lovasberény polgármesterét - köszöntő Juhász Zsófia az intézmény életében bekövetkezett változásokról is beszélt. A Megyei Művelődési Központ (MMK) igazgatója elmondta: áprilisban a megyei feladatellátást a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Irodája vette át, a megnyitón is jelenlévő Máhr Zoltán irányításával, aki korábban az MMK szakmai igazgató­helyet­tese volt, így munkájához remekül tudja használni az intézmény szakembergárdáját és azt a kapcsolati rendszert is, amelyet az MMK az elmúlt hatvan évben felépített. Az MMK fokozatosan kivonul erről a területről, de a Művészetek Háza természetesen továbbra is aktívan kíván részt venni a megye kulturális életében, otthont ad kulturális-művészeti eseményeknek, köztük azoknak a kiállításoknak is, amelyeken a megye képzőművészei mutatkozhatnak be.

Hantos Balázs, a Magyar Állami Operaház Lovasberényben élő magánénekese szórakoztató és lendületes megnyitóbeszédének elején leszögezte: három dologhoz nem ért, a kiállításnyitáshoz, a festészethez és a szónokláshoz. Ezért a kiállított képekről keveset beszélt, inkább a művész­há­zas­párt mutatta be. Mint mondta, mindketten tiltakoznak a „művész” megjelölés ellen, de környezetük és egyre szélesebb közönségük természetesen annak tartja őket.

Mindketten aktívan vesznek részt a település közösségi életében: az alkalmazott grafikusként dolgozó Péter többek között a Berényi Újság tördelőszerkesztője és ő gondozza Lovasberény honlapját is, Marika pedig a község nemrég felújított Róna József Művelődési Házat és a könyvtárat vezeti. Hantos Balázs elmesélte a házaspár megismerkedésének történetét, és azt is elárulta, hogy napokon belül ünneplik 30. házassági évfordulójukat. Ugyancsak elmesélte azt is, hogy Péter életében mindig jelen volt a festét művészeti középiskolát végzett, Marika azonban csak jóval később, a Szent György Alkotókör balatoni táborában kezdett festeni. Mindketten szervezői a Péter által vezetett, már 18 éves múlttal rendelkező Lovasberényi Alkotótábornak, amely egyre népszerűbb, idén például két turnust is kellett indítaniuk a rengeteg jelentkező miatt.

A kiállítás közönségét Kun Virág, a Hermann László Zeneiskola növendéke hegedűjátékkal szórakoztatta, Veigler Bettina lovasberényi versmondó, az idei Fehérvári Versünnep különdíjasa pedig témához illő verset választott: Heltai Jenő A modell című versét adta elő.Horváth Péter

Nem vagyok festőművész.

Bár készítek olajfestményt, festek akrillal, néha használok pasztellt és akvarellt is, tartok gyerekeknek rajzszakkört, együtt festek festőbarátaimmal egy festőkörben és nyaranta festőtábort vezetek, sőt néha kiállítom a munkáimat, ha meghívnak egy-egy kiállításra - mégsem tartom magam festőművésznek.


Horváth Péter: Dejà vu

Csak éppen képeket festek.

Örülök, ha tetszik másoknak, amit csinálok és az sem baj, ha nem - nem vagyunk egyformák.

Tökéletes kép nincs.

Szeretem, ha véleményt mondanak a képeimről, mert ebből - ha jó, ha rossz a kritika - tanulni lehet.

Szeretem, ha belelátnak valamit a képeimbe, valami mélyen szántó gondolatot, érzelmeket, történeteket - és biztosan van is valami alapjuk ezeknek.

Még ha én nem is fogalmaztam meg ezeket magamban minden esetben - vagy talán soha?

Persze festés közben gondolkodom. Sokat. És bele is festem a gondolataimat bizonyára.

De aztán ha elkészült, a kép saját, tőlem független életet él, kár minden magyarázat. Néha a cím is felesleges kolonc.

Nem akarom megváltani a világot a képeimmel.

Csak festek.

Mert festeni jó.

„Minden alakít rajtam, de semmi nem változtat meg.”
Salvador Dalí

Önéletrajz

A vizualitás mindig jelen volt az életemben. Középiskolába a pécsi művészetibe jártam és később is mindig olyan tevékenységet végeztem, amiben fontos volt a látvány.


Horváth Péter: Szieszta

Festményeim, rajzaim témája az évek során sokat változott, csakúgy, mint technikája. A hagyományos témák után jelenleg a városi hangulatok témakör érdekel, ahol a látvány mellett fontos szerepet kap az emberi figura is.

Használok olajat, pasztellt, néha akvarellt, leggyakrabban pedig akrilt, amit elsősorban gyorsasága és színeinek frissessége miatt kedvelek.

Kiállításokon 1996 óta szerepelek, szervezője, résztvevője, 2009 óta pedig vezetője vagyok a Lovasberényi Alkotótábornak.

Bár egy kis falu az otthonom, életem jelentős részét városban töltöttem. Főleg a budapesti néhány év az, ami máig meghatározó vizuális élményt jelent, de a mai felbolydult világ nyüzsgése sem zárható ki a mindennapokból és így a festészetemet alakító hatásoknak is része. A televízió, az internet és a napi élmények, mások fényképei, vagy saját fotóim gondolkodtatnak el és inspirálnak festésre, ezek lenyomatai láthatók a képeken.

Kedvelem a plein air festészetet, de ha nincs mód a szabadban dolgozni, szívesen festek fotók alapján is. Leginkább a téma, a látvány hangulata érdekel, az olyan benyomások, impressziók, mint a fények, árnyékok, hideg, meleg.

Fontosabb önálló kiállítások

1996. Gárdony
1997. Székesfehérvár
1998. Székesfehérvár
1999. Bicske
2000. Székesfehérvár, Lovasberény
2001. Szabadbattyán
2003. Székesfehérvár, Várpalota
2004. Székesfehérvár, Csákvár, Pátka, Szabadbattyán, Lovasberény, Tordas, Martonvásár
2005. Székesfehérvár, Alcsútdoboz, Budaörs
2008. Perkáta, Agárd
2009. Székesfehérvár, Tatabánya
2010. Veszprém, Tatabánya, Szabadbattyán, Alcsútdoboz, Budapest, Kiskunfélegyháza
2012. Agárd, Budapest

Fontosabb csoportos kiállítások

2008. Székesfehérvár - Amator Artium - Fejér megyei tárlat: festészeti díj
2009. Budapest - Amator Artium - Esszecia tárlat
2011. Budapest - Kép a falon kiállítás - Kertész29 Galéria
2011. Fehérvárcsurgó - Megyenap
2011. Székesfehérvár - Amator Artium - Fejér megyei tárlat

 

Horváth Péter
lovasberényi festő

www.hpart.hu

Horváthné Elbert Mária

„Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.”
Thomas Henry Huxley

A rajzolás, festés, dekorálás mindig jelen volt életem során. E képességek fejlesztésére a Kirakatrendező és Dekoratőr Iskolában kaptam lehetőséget kitűnő művésztanároktól.


Horváthné Elbert Mária: Gyertek haza, libuskáim

Festett képeimmel a dekoratív megoldásokat, tisztaságot, egyszerűséget keresem.
Munkáimra a hagyományos, népi ihletésű témák vannak hatással. Ezen kívül festőtársaim, akikkel hetente találkozom, azon a festőszakkörön, amelyet férjem, Horváth Péter vezet.
Nyaranta szervezője vagyok a Lovasberényi Alkotótábornak, amelyet 2013-ban 18. alkalommal szerveztünk meg.

A Szent György Alkotókör balatoni táborában több mint tíz éve veszek részt, eleinte csak külső szemlélőként, de néhány éve magam is hozzájárulok alkotásaimmal a kórház gyűjteményének gyarapításához.

 

Kiállítások

2011. Székesfehérvár - Amator Artium - Fejér megyei tárlat - különdíj
2012. Budapest

Horváthné Elbert Mária

www.festono.huProgramok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk