HÍREK

Színes ötletek húsvétra

2017. április 11., 14:38 | MMK | Harmath Ágnes

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza 2017. április 14-én, nagypénteken 15 órakor tojásfestést és izgalmas tojásvadászatot szervez a Mesterségek Házában, április 17-én, húsvéthétfőn pedig tojásgurító versenyre vár minden játékos kedvű érdeklődőt 14 órára a palotavárosi Királyparkba.

A hímes tojás elengedhetetlen kelléke a húsvéti ünnepeknek. Régi szokás szerint ezen a napon díszítették, írták és karcolták a tojásokat: e nap gazdag hagyományait ismerhetik meg a programra látogatók a megye szakavatott tojásfestői segítségével.

A húsvéti tojásokat manapság már sokféle technikával festik és díszítik. A ház látogatói ezen a jeles napon a hagyományos dekorálási technikákat - berzselés, írokázás - sajátíthatják el, valamint különleges szatmári aranytojást is készíthetnek.

A tojások díszítése mellett húsvéti ajándékokat, ünnepi asztalra való díszeket, tojástartókat, üdvözlőkártyákat lehet készíteni a Játszótárs Játékkészítő Műhely vezetésével.

A foglalkozások végével a gyerekek 18 órától tojásvadászaton vehetnek részt, ahol a nyuszi által elrejtett értékes ajándékokat zsebelhetnek be és vihetnek haza.

A szervezők kérnek mindenkit, hogy a festésre szánt, főtt vagy kifújt tojásokat mindenki hozza magával. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel.

A program belépődíja fejenként 500 forint, amely tartalmazza a részvételt, a szakmai irányítást és a teljes anyagköltséget.

Húsvéthétfőn, április 17-én 14 órakor a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében közös húsvéti játékra várja a fiúkat, lányokat a Palotavárosi tavak mellé, a Királyparkba.

A mai szokásaink szerint fiúk által a locsolás során összegyűjtött tojások gyakran rakott krumpli vagy tojássaláta formájában fejezik be pályafutásukat, de régebben - és egyes helyeken manapság is -, mielőtt még meghámozták őket, ügyességi, termékenységi játékokra is használták a tojásokat. E népi hagyományaink kipróbálásában vehetnek részt a rendezvény látogatói.

A mindenki számára ingyenes játékok részvételéhez szükséges, hogy a fiúk és lányok három darab főtt tojást és egy 50 forintos érmét hozzanak magukkal.

Az egyesület szeretettel várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt, a közös és örömteli húsvéti készülődés jegyében!

 

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk