HÍREK

Tojásfestés és tojásgurító verseny

2016. március 21., 11:17 | ÖKK |

Népszerű, hagyományos programjaival örvendezteti meg az érdeklődőket húsvét alkalmából a Művészetek Háza. Március 25-én, nagypénteken kézműves délutánt tartanak a Mesterségek Házában, melynek keretében lesz hímestojás-festés, sőt, az udvaron tojásvadászat is. Március 28-án, húsvéthétfőn a palotavárosi Királyparkban tojásgurító versenyt rendeznek  és bemutatják a régi ünnepi szokásokat, játékokat is.

Székesfehérvár kézműves mesterei, népi hagyományőrzői nagy szeretettel készülnek az év különféle ünnepi időszakaira, így lesz ez húsvét alkalmából is. A Művészetek Háza két hagyományos, igen népszerű rendezvénnyel örvendezteti meg a családokat a hétvégén.

Régi szokás szerint nagypénteken díszítették, írták, karcolták a tojásokat. E nap gazdag hagyományait ismerhetik meg az érdeklődők március 25-én 15.00 órától a Rác utca 20. szám alatti Mesterségek Házában.  A foglalkozásokat a megye szakavatott kézműves mesterei, Zsovák Klára, Gelencsér Julianna, Sevella Zsuzsanna és Gonda Emma vezetik. A díszítés mellett húsvéti ajándékokat, ünnepi asztal-dekorációkat, tojástartókat, üdvözlőkártyákat lehet készíteni a Játszótárs Játékkészítő Műhely közreműködésével. A szervezők kérik, hogy a résztvevők hozzanak magukkal festésre szánt kifújt, vagy főtt tojásokat. 18.00 órától a gyerekeknek szervezett tojásvadászat zárja a programot. Amit a kicsik megtalálnak, azt természetesen haza is vihetik magukkal! A belépődíj 500 forint lesz.

Egy évtizedes múltra tekint vissza Székesfehérváron a palotavárosi Királyparkban rendezett, húsvéthétfői tojásgurító verseny, amely idén sem maradhat el, március 28-án 14.00 órától várják az érdeklődőket a szokott helyszínen. A rendezvény a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében valósul meg. A bemutatót és a tojásjátékokat Berta József Király Zsiga-díjas népművelő és Bertáné Beviz Ágnes vezetik. A fiúknak és lányoknak három darab főtt tojást és egy 50 forintos érmét szükséges vinniük. A részvétel ingyenes.

Programok

„Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt”

2017. december 6. (szerda) 18:00
- 2017. december 31.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Újévi szokásaink

2017. december 14. (csütörtök) 09:00

Mesterségek Háza

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Mesterségek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk