KIÁLLÍTÁSOK

A tűz és a föld művészete

2014. január 17., 11:29 | MMK | Fotó: Deák Balázs, Lőrincz Miklós

Ifj. Fazekas István nádudvari keramikus, népi iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A különleges fekete cserépedényeket, terrakottákat és mázas kerámiákat egyaránt felvonultató tárlat február 9-ig látogatható.

Az intézmény most megszakította azt a több éves hagyományt, hogy januárban "Apa és lánya" tematikájú képzőművészeti kiállítást rendezzen - mondta bevezetőjében Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója. De a családias jelleget ez a kiállítás is folytatja, hiszen a Fazekas családban az 1700-as évek óta apáról fiúra száll ez a mesterség.


Juhász Zsófia köszöntője után Molnárné Tamás Anetta, a Fejér Megyei Népművészeti
Egyesület elnöke nyitotta meg ifj. Fazekas István kiállítását


A nádudvari Fazekas család jellegzetes terméke a fekete cserép. Juhász Zsófia "De mitől fekete?" kérdésére válaszolva ifj. Fazekas István elmondta, ehhez három dolog szükséges: egyrészt az a különleges, magas vastartalmú agyag, ami csak Nádudvar környékén bányászható, az évszázadok óta változatlan égetési technika - és persze az a családban generációk óta öröklődő speciális tudás, amit titoknak is nevezhetünk, ezért nem is árulja el, de ő is továbbadja majd az utódainak. Az égetésről azért annyit elárult, hogy az fatüzeléses kemencében zajlik, így a teljes égetési folyamat alatt a kemence mellett kell állni és folyamatosan rakni kell a tűzre a magas kátránytartalmú fát.

Juhász Zsófia arra is rákérdezett, hogy a különleges fekete cserépedények mellett miért készít mázas kerámiákat is. Nos, mint Fazekas Istvántól megtudtuk, Nádudvarra elsősorban a fekete cserép jellemző, és egy rövid időszaktól eltekintve nem is készült más a településen. István dédszüleinek időszakában azonban volt 30-35 olyan év, amikor nem volt kereslet a feketére, ezért színes, mázas kerámiákkal is próbálkoztak, és azóta is készítik őket.


A gyertyaöntő edény ma is használt eszköz


Egy első látásra szokatlannak tűnő edény, a gyertyaöntő edény kapcsán a kiállító iparművész elmondta: elsősorban a paraszti élet használati tárgyakat készíti. Neki meggyőződése, és ezzel valószínűleg a kiállítás látogatói is egyet fognak érteni, hogy ezek az edények, tányérok, korsók a mai háztartásokban is megállják a helyüket, akár ünnepi, akár hétköznapi terítékként. Egyébként a többi tárgy is nyugodtan használatra fogható: tésztaszűrő, hagyma- és fűszertartók, és megannyi egyéb hasznos, főként konyhai eszköz sorakozik a vitrinekben és a falakon.


Az alkotót és a tárlatot Molnárné Tamás Anetta, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a következő gondolatokkal ajánlotta a közönség figyelmébe:

Tisztelt megjelentek, kedves István!

Különösen megtisztelő feladat számomra, hogy egy olyan fiatalember kiállítását nyithatom meg, aki azon túlmenően, hogy a mesterségén belül milyen fantasztikus családi háttérrel, indíttatással rendelkezik, egyben kollegám és barátom is. Hiszen, aki nem ismerné ifj. Fazekas Istvánt és családját, tudnia kell, hogy a nádudvari fekete kerámia szinte egyet jelent a Fazekas család évszázadokon átnyúló hagyományápoló munkásságával.

A családban az 1700-as évektől öröklődik apáról fiúra a fekete kerámia készítésének titka, kultúrája, szeretete.

Ennek a nagy múltú fazekas dinasztiának legifjabb mestere ifj. Fazekas István, aki alig húszévesen 1996-ban már közel négyszáz zsűrizett alkotással a háta mögött kapta meg a "Népi Iparművész" címet. Mint láthatják, ahogy a család, úgy István is a paraszti élet mindennapi használati edényeinek darabjait készíti, természetesen a rá jellemző szájízzel, hiszen a hagyományőrzés mellett azért a szakmabeliek tudják, hogy az alkotó mester privilégiuma, hogy a tradicionális forma- és motívumkincs megőrzésével a mesterek, így István alkotásai is a csak rá jellemző kézjegyektől lesznek még értékesebbek, különlegesebbek.


Ünnepi, vagy akár hétköznapi teríték is lehet a családokban


Számtalan kiállításon és pályázaton vett már részt, melyeken mindig sikeresen szerepel, számos II., III., és különdíja mellett a XV. Országos Fazekas Pályázaton és az V. Nemzetközi Fazekas Fesztiválon I. helyezést ért el.

Több mint ötven önálló kiállítása volt már az ország egész területén, sőt külföldön is, melyek közül csak néhány helyet emelnék ki: Hajdúszoboszló, Nádudvar, derecske, Debrecen, Budapest, Tiszaújváros, Tiszavasvári, Kazár, Kecskemét, Hajdúböszörmény, Kiskunfélegyháza. Határainkon túl pedig: Bad Dürrheim, Dortmund, Köln, Párizs, Csíkmadaras.

Mivel a közelmúltban volt szerencsém megnyitni nagybátyja, Fazekas Ferenc kiállítását Móron, így bátran állíthatom, hogy méltán lehet családja ifjú büszkesége, az ő kiállításánál sokszínűbb, teljesebb tárlatot ritkán láthat az ember.

Kívánok Istvánnak sok erőt és lelkesedést a további munkájához.


 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk