HÍREK

Ifjú szövők és nemezművesek Fehérváron

2015. szeptember 26., 22:24 | MMK | L. M., fotó: L. M., T. F.

Fiatal szövők és nemezművesek találkoztak ma Székesfehérváron: a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) szervezésében idén is városunk adott otthont a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton indult szövők és nemezművesek szakmai találkozójának és kiállításának.

Az 1995 óta kétévente megrendezett, vagyis már húszéves múlttal rendelkező pályázatra magyarországi, és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó, 11-25 év közötti fiatalok nevezhettek. A pályázatot meghirdető Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ, valamint az egyes kézműves kategóriákat gondozó intézmények rendszeres lehetőséget kívánnak teremteni a bemutatkozásra, a megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.


A pályázat szövő és nemezműves kategóriájának szakmai találkozóját harmadszor szervezték városunkban, a Rác utcai Mesterségek Házában. A találkozót Kecskeméti Róbert citerás, hangszerkészítő, a népművészet ifjú mestere és Balázs Lilla citerás, népdalénekes, a népművészet ifjú mestere hangulatos műsora vezette be, a résztvevőket Komendó Gabriella, a találkozót szervező M-ART Egyesület elnöke köszöntette.

Az egész napos eseményt megnyitó Mátrai-Nagy Andrea etnográfos, a Debreceni Művelődési Központ Tímárházának egységvezetője elmondta: az elmúlt hetekben a pályázat egyes kategóriáinak találkozóin azt tapasztalta, hogy csökken a kézműves szakmák iránti érdeklődés, a képzésekben résztvevők száma - hiszen több szakiskola is megszűnt az elmúlt években -, de a szövők és nemezkészítők esetében kevésbé érzékelhető ez a tendencia. A kiállítást látogató közönség is tapasztalhatja majd, hogy nem csak a pályázatra beadott munkák száma magas, hiszen közel 130 alkotás érkezett, de a színvonaluk is bizakodásra ad okot. Mátrai-Nagy Andrea köszönetet mondott az oktatóknak ezért a magas színvonalú képzésért, a fiatalokat pedig arra biztatta, hogy minél több ehhez hasonló rendezvényen vegyenek részt, minősítessék munkáikat, hiszen akkor is hasznos tapasztalatokat szereznek, ha egy-egy pályázaton nem az első három hely valamelyikén végeznek.

A megnyitó után a szervezők és a résztevő intézmények képviselői emlékszöget ütöttek be a Mesterségek Háza udvarán található vastuskóba. A régi időkben ugyanis a mesterlegények, akik céhes vándorútjukat töltötték, szöget vertek be emlékül minden olyan város vastuskójába, ahol megfordultak.


A szakmai nap előadásokkal folytatódott: Vetró Mihály nemezműves, a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola művészeti igazgatója a közép-ázsiai nemez hagyományokról beszélt, Franta Dezső restaurátor, művészettörténész a latin-amerikai textileket mutatta be az ókortól napjainkig, Kányási Holb Margit Ferenczy Noémi-díjas textilművész pedig "Népi kézművesség - kulturális folytonosság" címmel tartott előadást.


A találkozó zárásaként a Malom utcai Táncházban Kányási Holb Margit, Ferenczy Noémi-díjas textiltervező iparművész, a zsűri tagja nyitotta meg a pályázat szövés, nemez kategóriájának október 10-ig látogatható kiállítását, és itt adták át a díjakat, okleveleket, emléklapokat is.

A díjazottak


Vászon szőttes


16-25 éves közösségi:

Különdíj: Bálicsi Integrációs Oktatási Nevelési Központ, Pécs
Oktató: Tóth Zsófia, Lőrincz Etel, Várnagy Gabriella

I. díj: Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves
Szakiskolája és Kollégiuma
Oktató: Galánfiné Schmidt Teréz


16-25 egyéni:

I. díj: Vancsa Boglárka, Nádudvar
Oktató: Galánfiné Schmidt Teréz

II. díj: Tóth Zsófia Eszter, Eger
Oktató: Lőrincz Andrásné


Gyapjú szőttes


16-25 éves közösségi:

I. díj: Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves
Szakiskolája és Kollégiuma
Oktató: Galánfiné Schmidt Teréz

II. díj: Bálicsi Integrációs Oktatási Nevelési Központ, Pécs
Oktató: Tóth Zsófia, Lőrincz Etel, Várnagy Gabriella

III. díj: Dr. Török Béla Speciális Szakiskola, Budapest
Oktató: Simó Ildikó


16-25 éves egyéni:

I. díj: Nyilas Anetta, Nádudvar
Oktató: Galánfiné Schmidt Teréz

II. hely: Majoros Noémi, Nádudvar
Oktató: Galánfiné Schmidt Teréz

III. hely: Petes András, Veszprém
Oktató: B. Dobos Teréz


Nemez


16-25 éves közösségi:

I. Atilla Király Gimnázium, Aba
Oktató: Józsa-Szaka Erzsébet Katalin


Programok

„Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt”

2017. december 6. (szerda) 18:00
- 2017. december 31.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Újévi szokásaink

2017. december 14. (csütörtök) 09:00

Mesterségek Háza

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Mesterségek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk