A MESTERSÉGEK HÁZA HÍREI

Szövő szakmai előadás Igaron

2011. szeptember 30., 15:40 | MMK | K. G.

A Fejér Megyei Művelődési Központ a népi kultúra területén működő helyi alkotó közösségek és műhelyek hagyományőrző és alkotó tevékenységét segíti előadások, képzések szervezésével. A kézműves alkotóközösségek szakmai előadássorozatának második állomásaként szövő képzést tartunk Igaron a szövőszakkör tagjainak és a gyapjúszövés iránt érdeklődők számára 2011. október 19-én 17 órakor a Faluház és Községi Könyvtárban (Igar, Fő utca 1.) .

Az előadásra meghívtuk Dr. Gulyás Antalné szövőmestert, népi iparművészt, a Fejér Megyei Művelődési Központ Szövőkörének vezetőjét is. Előadásában a kézi szőttes és a népi textíliák helyét és szerepét mutatja be a mindennapjainkban, valamint a festékes szőttes tervezés szigorú szabályait mutatja be a gyakorlati képzésben.

Részlet Dr. Gulyás Antalné szakmai előadásából:

"A székelyfestékes szőttesek évezredek óta ismert technikák, s bár a szövés alapmotívumai minden népművészetben megtalálhatók, a felismerhető magyar népi sajátosságok és változatok megfogalmazásában, kompozíciós elrendezésében és a színhasználatban mutatkoznak meg. Az alapmotívumok az igen régi eredetűek, ebből fakadóan nyerték el leegyszerűsített, stilizált formájukat. A motívum nem önálló mintázat, igazodnia kell a szőnyegkompozíció rendjéhez. A szigorú kompozíciós renden belül amúgy az alkotó dönti el, mit hangsúlyoz: színt, ritmusrendet, hangulatot."

A rendezvényre előzetesen be kell jelentkezni a Fejér Megyei Művelődési Központ titkárságán (8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.), vagy telefonon a 06-22/315-021 számon, vagy a gabriellakomendo@fejermmk.hu e-mail címen.

Novemberben további szakmai előadást tervezünk Magyaralmáson a Faluházban. Hímzésoktatás témában a kalocsai hímzések, korai és új kalocsai - szomorú és színes kalocsai hímzések készítésének szabályaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Szakmai előadó Fidor Lászlóné kalocsai hímző szakoktató, gépi és kézi-hímző népi iparművész.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk