HÍREK

Baracson és Móron kutattunk!

2014. június 18., 22:00 | MMK | Gonda Emma

Ismered? Ismerd meg településedet! vetélkedősorozat.

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ a Vidékfejlesztés Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával, Ismered? Ismerd meg településedet! címmel vetélkedősorozatot hirdetett. 2014. március 1-jén nagyszabású nyitórendezvényen kezdtük meg honismereti vetélkedősorozatunkat. Ez a program a települések történetének feltárásával foglalkozik.


Az Ismered? Ismerd meg településedet! munkafüzet segítségével a gyerekek önálló kutatómunkát folytathatnak. Gyűjthetik a települések legfontosabb épített örökségeit, a településre jellemző épülettípusokat. Elhelyezhetik településüket a megyében, rajzolhatnak térképet, címert. Foglalkozhatnak családjuk történetével, készíthetnek családfát, ismerkedhetnek érdekes, régi mesterségekkel, hagyományokkal. Egyszóval megismerhetik településüket.

Március 1-jén kiosztottuk a munkafüzeteket, azoknak a diákoknak, akik a vetélkedősorozat első szakaszában kiérdemelték, hogy a meghívásos forduló részesei legyenek.

Május 28-án Baracsra látogattunk. A baracsi programot a vetélkedő sorozat megálmodója és megtervezője Sevella Zsuzsanna vezette. A baracsi gyerekek (Pukli Zsuzsanna tanárnő vezetésével) régi használati tárgyak gyűjtésével, rögtönzött mini-kiállítással vártak minket. A program elején megismerkedhettünk a település történetével. A bemutatkozás percei után következett a játékos feladatsor megoldása, volt itt hímzésminta kirakás, faragott bútor és farsangi maszk tervezés, "törött korsó" kiegészítés. A rajzos feladatok mellett, hagyományokat felelevenítő játékos feladatok is voltak: szókereső, titkos írásmegfejtő, szómagyarázó.

A következő állomás Mór volt, június 11-én. Az Erzsébet téri Művelődési Házban voltak vendégeink a Radnóti Általános Iskola 5. osztályos diákjai. A játékos vetélkedő feladatai itt is nagy sikert arattak.

Mindkét helyszínen a vetélkedő után játszóházon vettek részt a gyerekek, készültek színes virágok papírcsíkok hajtogatásával és ragasztásával. Nagy sikert aratott a domborító gép, a gyerekek különféle domborított mintákkal elkészített papírokat olajpasztell segítségével kiszínezték, pontosabban maszatolták. A finoman árnyalt színek segítségével előtűntek a papírra domborított pompás virágok, madarak, tájképek.

Észrevétlenül és nagyon gyorsan telt az idő mindkét délután. A program végén Zsuzsa néni meghívta a velünk játszó, vetélkedő gyerekeket Székesfehérvárra, a Fejér Megyei Művelődési Központba augusztus 23-án tartandó vetélkedő záró nagy rendezvényre.

 

Baracs


MórProgramok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk