HÍREK

Otthon a megyében

2014. március 02., 23:38 | MMK | Sevella Zsuzsanna

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ 2013 őszén hirdette meg Ismered? Ismerd meg! címmel Fejér megyei honismereti versenyét a megye általános iskolásai számára.

A levelező fordulók témái voltak:

1.      Épített örökségünk, területi, földrajzi elhelyezkedésünk, címereink, településeink

2.      Híres embereink, népszokások, népi foglalkozások

3.      Gyűjtőmunka a döntőre (hímző-, kékfestő-, tojásminták, mézeskalács ütőfa tervek, szűr-, suba szabásminták, címerterv és magyarázat, használati tárgyak gyűjtése)

2014. március 1-jén, szombaton a döntőre tíz csapat érkezett a Fejér Megyei Művelődési Központba, a megye több települését képviselve.


A szervezők az egész napos programon változatos feladatokkal várták a csapatokat. A vetélkedő ötletgazdája és a döntő moderátora, Sevella Zsuzsanna mindjárt az első feladatban megszólaltatta a résztvevőket. A csapatok ekkor még kissé megilletődve fogták a mikrofont, mutatták be azokat a tárgyakat, amelyeket az otthoni gyűjtőmunka során találtak. Ahogy nőtt a mini kiállítás, úgy nyugodtak meg lassan a csapatok, érdeklődve figyelték egymás ?gyűjteményét?, fotóztak, kérdezgettek. Innen már egyszerű volt a versenyzés.  Nagy sikert aratott az ?óriás társasjáték?, melyen színes kocka segítségével dobták ki a résztvevők a soron következő feladat típusát (elméleti, fejtörő, kézműves-alkotó stb?). Készültek tablók, kiállítódtak a címerek, a busó álarc tervek. Az egész napos programot játszóház és táncház követte. A Szedtevette zenekar Juhász Zsófia vezetésével húzta a talpalávalót, Kneifelné Laczkó Kriszta tanította a táncokat a gyerekeknek.

A döntőn a szoros verseny miatt helyezéseket nem adott ki a zsűri.

A négy legkiemelkedőbben szereplő csapat:

-         a táci Amazonok: Istenes Gréta, Csizik Dóra, Domján Nikolett, Rezsnyák Vivien

-         a táci Történelembúvárok: Tóth Kende, Árvai Attila Marcell, Kovács Tamás, Varga Gergő József, felkészítő tanáruk: Szanyiné Mester Hilda

-         a kálozi Subagallér: Magda Bianka, Major Enikő, Sajtos Roland, Kőszegi Kristóf, felkészítő tanáruk: Szabó Éva Hermina

-         a cecei Észtornyok: Gabula Klaudia, Skopál Ádám, Pogány Márk, Bagi Zsolt, felkészítő tanáruk: Nyikosné Domján Mária

 

Minden csapat ajándékokkal gazdagodva tért haza, a mesekönyvek, ismeretterjesztő könyvek, regények, játékok, kulcstartók, népi játékhangszerek mellett minden gyerek kapott egy munkafüzetet, melyben saját településéről, családjáról gyűjthet információkat, adatokat érdekes és izgalmas feladatok segítségével.

A döntő egyben egy meghívásos vetélkedő nyitó rendezvénye is volt. A most versenyző csapatokat várják a szervezők a Hely, ahol élünk - ismerd meg településedet! című vetélkedősorozatra. Indulhat újra a munka!

Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született. 
(Tamási Áron)

 


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk