HÍREK

Játszani jó! Móron is

2016. május 03., 00:08 | MMK | G. E.

Április 29-én hetedik alkalommal szervezte meg a Fonódás Kulturális Egyesület a Játszani jó! című konferenciát.

Programsorozatunk idei alcíme a GYERMEK - BÁB - TÁNC - SZÍN - JÁTÉK meghatározta témáinkat is, melyek minden alkalommal a bábjátékhoz, bábjátszáshoz is kapcsolódtak.


Dr. Balázsné Szűcs Judit  "Játszani is engedd! - A játék komoly dolog" című előadásában szemléletesen tárta a hallgatóság elé a játéktevékenységek sokszínűségét a gyermekkorban. Judit az Alap Pedagógiai Központ vezetője, a központ által meghirdetett tanfolyamoknál is vallja, hogy a játéknak az oktatás minden területén fontos szerepe van. Segítségével fejleszthetők a gyermekek képességei, készségei.

Az elméleti bevezető után Tóthné Albrecht Anikó textilműves, játékkészítő irányításával megismerkedhettünk a különféle anyagok tulajdonságaival, egymáshoz társításuk lehetőségeivel.  A"Királyi udvartartás - A kéz mindig kéznél van" című foglalkozáson mindenki kipróbálhatta a királyi udvar lakóinak elkészítését. Szabtunk, varrtunk, hímeztünk, nemezeltük. Készültek szebbnél szebb királylányok, királyfik, öreg királyok és gyönyörű királynők.

A délután első előadója Nagy Mari, a magyarországi nemezkészítés nagyasszonya, textil-nemezművész. Előadása, a "Fűben, fában játék - mikor szinte 'semmink' sincs" a természetes anyagokban, növényekben rejlő játéklehetőségekről szólt.   A diavetítéssel kísért előadása során több évtizedes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ezután rövid gyakorlati bemutatót kaptunk a gyékény felhasználásával készíthető állatfigurákból. Készítettünk Mari vezetésével madárkát, és "csodafiúszarvast".

Sevella Zsuzsanna vezette gyakorlati foglalkozás zárta a napot. A Kastélyok és paloták - várépítő fejlesztőjáték készítése során "építettünk" várat, színeztünk városlakókat, majd megtanultuk, kipróbáltuk milyen játékokat lehet játszani síkból a térbe forduló feladatok megoldásával.

Nagyon hamar eltelt ez a nap, sokat tanultunk, sokat játszottunk, hiszen Játszani Jó!

Szakmai napjainkat az NKA támogatásával valósítottuk meg, s reméljük, hogy ősszel újabb helyszínek, játszótársak várnak minket.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk