HÍREK

Játszani jó! Móron is

2016. május 03., 00:08 | MMK | G. E.

Április 29-én hetedik alkalommal szervezte meg a Fonódás Kulturális Egyesület a Játszani jó! című konferenciát.

Programsorozatunk idei alcíme a GYERMEK - BÁB - TÁNC - SZÍN - JÁTÉK meghatározta témáinkat is, melyek minden alkalommal a bábjátékhoz, bábjátszáshoz is kapcsolódtak.


Dr. Balázsné Szűcs Judit  "Játszani is engedd! - A játék komoly dolog" című előadásában szemléletesen tárta a hallgatóság elé a játéktevékenységek sokszínűségét a gyermekkorban. Judit az Alap Pedagógiai Központ vezetője, a központ által meghirdetett tanfolyamoknál is vallja, hogy a játéknak az oktatás minden területén fontos szerepe van. Segítségével fejleszthetők a gyermekek képességei, készségei.

Az elméleti bevezető után Tóthné Albrecht Anikó textilműves, játékkészítő irányításával megismerkedhettünk a különféle anyagok tulajdonságaival, egymáshoz társításuk lehetőségeivel.  A"Királyi udvartartás - A kéz mindig kéznél van" című foglalkozáson mindenki kipróbálhatta a királyi udvar lakóinak elkészítését. Szabtunk, varrtunk, hímeztünk, nemezeltük. Készültek szebbnél szebb királylányok, királyfik, öreg királyok és gyönyörű királynők.

A délután első előadója Nagy Mari, a magyarországi nemezkészítés nagyasszonya, textil-nemezművész. Előadása, a "Fűben, fában játék - mikor szinte 'semmink' sincs" a természetes anyagokban, növényekben rejlő játéklehetőségekről szólt.   A diavetítéssel kísért előadása során több évtizedes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ezután rövid gyakorlati bemutatót kaptunk a gyékény felhasználásával készíthető állatfigurákból. Készítettünk Mari vezetésével madárkát, és "csodafiúszarvast".

Sevella Zsuzsanna vezette gyakorlati foglalkozás zárta a napot. A Kastélyok és paloták - várépítő fejlesztőjáték készítése során "építettünk" várat, színeztünk városlakókat, majd megtanultuk, kipróbáltuk milyen játékokat lehet játszani síkból a térbe forduló feladatok megoldásával.

Nagyon hamar eltelt ez a nap, sokat tanultunk, sokat játszottunk, hiszen Játszani Jó!

Szakmai napjainkat az NKA támogatásával valósítottuk meg, s reméljük, hogy ősszel újabb helyszínek, játszótársak várnak minket.
Programok

Világjelek

2017. október 4. (szerda) 17:00
- 2017. október 29.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Csajos est: Zsebünkben a boldogságunk...?

2017. október 25. (szerda) 18:00

Barátság mozi

Játékok textilből, fából, termésekből

2017. október 26. (csütörtök) 09:00

Mesterségek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk