SZAKMAI HÍREK

Ülésezett a KÁÉT

2012. július 17., 17:57 | kormany.hu |

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére július 16-án ülést tartott a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács. Napirenden szerepelt a jövő évi költségvetés, az államtitkárság idei, II. féléves munkaterve, a megyei múzeumok és könyvtárak konszolidációjára vonatkozó törvény tervezett módosítása, valamint a Magyar Művelődési Intézet átszervezéséről szóló beszámoló.

A Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács (KÁÉT) ülésein a kormányzati oldal, az érintett szakszervezetek és önkormányzati szövetségek képviselői vesznek részt. Évente legalább két alkalommal kell összehívni - legutóbbi ülését tavaly decemberben tartotta -, de bármelyik oldal kezdeményezheti a megtartását. A július 16-án, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai épületében tartott KÁÉT ülés összehívását a Kultúráért Felelős Államtitkárság kezdeményezte, levezető elnök Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár volt.

Az ülésen L. Simon László kultúráért felelős államtitkár beszámolt az Országgyűlés által múlt héten elfogadott költségvetési sarokszámokról. Kijelentette: a 2012-ben tervezetthez képest összességében 12,9%-os növekedéssel számolhat a kulturális terület. A költségvetés további tárgyalása során átcsoportosítások még előfordulhatnak, de reményei szerint, az államtitkárság mozgástere nem fog változni. L. Simon László hozzátette: a várható növekedés várakozáson felüli, és bár még mindig kisebb, mint amire az ágazatnak szüksége lenne, a korábbi évek gyakorlatához képest így is ugrásszerű változást jelent.

A KÁÉT ülésén a szakszervezetek képviselői is elismerték, hogy hosszú évek stagnálása után pozitív irányú változás történt e téren. Dr. Gyimesi László (Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete), az egyeztetésen a szakszervezeti oldal szóvivője és Földiák András (Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete)  üdvözölték az államtitkárság által elért, várható forrásnövekedést.

A megyei könyvtárak és múzeumok önkormányzatoknak történő átadásával kapcsolatban L. Simon László úgy fogalmazott: szeretné, ha ez mind az intézmények, mind a kulturális élet számára előnnyel járna, s az intézményrendszer szakmai munkája is pozitív irányba változna. Hozzátette ugyanakkor, hogy sem a finanszírozás, sem az esetleg állami kézben maradó intézmények kérdése nem lezárt, hiszen az ezzel kapcsolatos egyeztetések folyamatban vannak.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk