HÍREK

Kalocsa virágai

2011. november 22., 22:04 | MMK | K. G.

A Fejér megyei amatőr kézműves alkotóközösségek szakmai előadássorozat szervezése közben ráébredtünk, mennyire hiányzik az összefogás a helyi közösségek számára. Az utóbbi időben több településen önszerveződés útján jöttek létre önálló hobbi kézműves csoportok, hímzés, szövés és gyöngyfűzés témában. A kis közösségek sokszor szakmai segítség nélkül dolgoznak lelkes irányítók segítségével.


A magyaralmási Faluház adott
otthont a rendezvénynek

Így szakmai célunk 2011-ben is a szakköri hálózat továbbépítése, fejlesztése a megye falvaiban és városaiban.

A programok felvállalt feladata a speciális népművészeti formakincs bemutatása mellett a szakmai fogások megismerése, az egymástól tanulás, az elszigeteltség érzésének megszüntetése.

Idén az első, sikeres rendezvényünket 2011 februárjában Fülén, a Fejér megyei gyöngyfűzőknek tartottuk, ahol a meghívott szakmai előadót, Bérczes Csilla népi iparművészt hallgatták végig az érdeklődők.

Vendégelőadónk volt az év során Cz. Tóth Hajnalka népi iparművész, a népművészet mestere, aki az Úri hímzésről tartott előadást Soponyán, Nemes Ferenc népi iparművész Kulcson, aki a pásztorfaragás speciális fogásait mutatta be és dr. Gulyás Antalné népi iparművész Igaron, aki a szövés témában mutatta meg a székelyfestékes szőttesek változatosságait.


A kalocsai íróasszonyok így rajzolnak

2011. november 19-én a Fejér megyei szakmák képviselői közül a hímzőknek adtunk randevút Magyaralmáson. Házigazdánk a Faluházban működő hímző szakkör tagjai és vezetőjük, Németh Sándorné volt.

A rendezvény megnyitóján a szakkör vezetője mutatta be a községet és a hímző szakkör életét, a megalakulástól napjainkig.

A szakmai programmal kapcsolatos előadást Czidor Lászlóné Jenei Anikó hímző, szakoktató, népi iparművész tartotta a kalocsai hímzésről.

Előadásában megismerkedhettük a kalocsai tájegység történelmi és néprajzi hagyományaival, majd részletesen kitért a helyi viseletre és a viseleten található hímzések fejlődésére. Külön gyakorlati bemutatót is tartott a hímzések változásáról, az egyszerű korai hímzésektől az egyre színesedő hímzésekig, amelyek megjelentek és ma is jelen vannak a viseleteken és a lakásokban egyaránt.


Czidorné Jenei Anikó

A tartalmas, érdekes és új információval teli előadás után a hímzők az öltéstechnikával, az ó-kalocsai hímzések mintakincsével ismerkedtek meg.

Köszönet illeti a helyi szervezőket, a Faluház vezetőjét, Kaiser Erikát és a hímző szakkör valamennyi tagját és vezetőjét a kiváló vendéglátásért.

A rendezvény sikerének köszönhetően is a jövő évi szakmai program terveivel váltunk el, amely új lehetőséget ad a hódmezővásárhelyi hímzések tanulására, gyakorlati képzésére.

A jövőben is szeretettel várunk minden érdeklődőt szakmai programjainkra, hiszen az előadások nem csak kézműveseknek szólnak.


Ókalocsai 

Újkalocsai hímzések színei

Kalocsai tájegység

Újkalocsai szomorú hímzés


Ókalocsai fehérhímzés

Kalocsai hímzések színei

újkalocsai színes hímzés


Ókalocsai bordó, kék hímzés

Ókalocsai hímzés

 


A 70-es, 80-as évek hímzései

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk