HÍREK

Fehérváron találkoztak a Közép-dunántúli kézműves szakkörök

2017. május 23., 23:15 | MMK |

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által szervezett szakmai programnak, a Közép-dunántúli kézműves szakkörök ötödik konferenciájának a Mesterségek Háza adott otthont május 20-án. A szakmai találkozó a Nemzeti Kulturális Alap Népművészet Kollégiuma és a Hagyományok Háza támogatásával valósulhatott meg.

A rendezvény a közép-dunántúli szakkörök, szakkörvezetők, kézműves körök találkozását, tapasztalatcseréjét, szakmai munkáját hivatott segíteni.

A konferencia megnyitóján Bárány Mara, a NESZ Szálasanyag Szakmai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Megnyitójában elmondta, hogy a tárgyalkotó népművészeti szakköri csoportok nagyon fontos értékei minden településnek, hiszen ezek a kis közösségek mentik tovább a mára kevesek által ismert és alkalmazott helyi népművészeti motívumokat.

Kosárfonó műhelymunka Dániából - Újszerű technikák, különleges fonások címmel tartott előadást Legeza Márta kosárfonó, a Hagyományok Háza munkatársa, majd Tüskés Tünde szalmafonó népi iparművész Miért menjünk tanulmányutakra? című előadásában gyakorlati tanácsokat is adott egyéni szervezett gyűjtő utakhoz. Cs. Angyal Zsuzsa Csokonai-díjas fazekas, népi iparművész a hagyományos képzés és újszerű iparművészeti gyűjtésekről tartott előadást, majd Hellenbach Gabriella népi iparművész A kiállításrendezés is alkotás című előadásával fejeződött be a délelőtti program.

A találkozót délután szakmai-módszertani előadásokkal, bemutatókkal, gyakorlati foglakozásokkal folytatták. Székely Erzsébet hímző népi iparművész a höveji és a csornai aranyhímzésről beszélt a hímzőknek, Bárány Mara csuhéfonó, népi iparművész a szálasanyag- és csuhéműveseknek, Legeza Márta kosárfonó a kosárkészítőknek, Tüskés Tünde szalmafonó népi iparművész pedig a szalmafonás művelőinek tartott foglalkozásokat.

Idén is azzal az elhatározással váltak el a résztvevők, hogy folytatják a szakmai rendezvénysorozatot, és a jövő félév szakmai programtervét is megbeszélték a szakelőadókkal, szakkörvezetőkkel - ez új lehetőséget ad a csoportoknak a továbbképzésekre, gyakorlati bemutatókra.


Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk