HÍREK

Balatonfüreden találkoztak a közép-dunántúli kézműves szakkörök

2014. május 20., 00:16 | MMK | K. G.

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által szervezett szakmai programnak - a Közép-dunántúli kézműves szakkörök negyedik konferenciájának - az Arácsi Népház adott otthont május 10-11-én Balatonfüreden. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a rendezvényen bemutatkoztak a régiónkban dolgozó tárgyalkotó népművészeti szakkörök, amatőr kézműves körök.

A kétnapos rendezvény a közép-dunántúli szakkörök, szakkörvezetők, kézműves körök találkozását, tapasztalatcseréjét, szakmai munkáját hivatott segíteni.

A találkozó május 10-én a szakkörök kiállításával kezdődött, ahol a jelentkező kézműves csoportok és vezetőik szakköri tevékenységükkel és alkotásaikkal mutatkoztak be.


A kiállítás megnyitóján Balatonfüred polgármestere, Dr. Bóka István köszöntötte a résztvevőket. Megnyitójában elmondta, hogy a tárgyalkotó népművészeti szakköri csoportok nagyon fontos értékei minden településnek, hiszen ezek a kis közösségek mentik tovább a mára kevesek által ismert és alkalmazott helyi népművészeti motívumokat.

A találkozót délután szakmai előadásokkal folytatták, az előadások célja a kézműves szakkörök sokszínű tevékenységének bemutatása volt.

Szakkörök szerepe a népi kézműves szakmák továbbélésében címmel tartott előadást Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a NESZ elnöke, majd Tóthné Kiss Szilvia, a Lencsési Csipkeverő Klub vezetője a békéscsabai Csipkeszakkör működésének tapasztalatait mutatta be. Benedek Krisztina, a Hagyományok Háza munkatársa pedig Népi iparművészet és a népi hímző körök kezdeteinek története címmel tartott előadást. Kocsisné Koszorús Anikó, a népművészet mestere, a zalai hímző műhely vezetője Zalában így öltögetünk, örökítünk címmel a szakköri hálózatépítésről, a Zala megyei hímző szakkörök tevékenységéről beszélt, majd Komendó Gabriella, a Fejér Megyei Művelődési Központ munkatársa bemutatta a Fejér megyében vándoroltunk szakkörről szakkörre című szakköri hálózatépítést. Végül a hely házigazdája, az Arácsi hímző szakkör vezetője, Szuper Miklósné hímző oktató a helyi szakkör működését és önkormányzati támogatását mutatta be az érdeklődőknek.

A találkozót május 11-én 9 órától szakmai-módszertani előadásokkal, bemutatókkal, gyakorlati foglakozásokkal folytatták. Himicsné Nagy Brigitta hímző oktató hímzőknek, Bárány Mara csuhéfonó, népi iparművész szálasanyag-, csuhéműveseknek, Lőrincz Etel textiltervező, iparművész a szövő szakterület művelőinek tartott foglalkozásokat.

Idén is azzal az elhatározással váltak el a résztvevők, hogy folytatják a szakmai rendezvénysorozatot, és a jövő félév szakmai programtervét is megbeszélték a szakelőadókkal, szakkörvezetőkkel, mely új lehetőséget ad a csoportoknak a továbbképzésekre, gyakorlati bemutatókra.

Köszönet illeti a helyi szervezőket, a balatonfüredi Arácsi Népház dolgozóit és vezetőjét, a hímző szakkör valamennyi tagját és Szuper Miklósné szakkörvezetőt a kiváló vendéglátásért.

  
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk