KIÁLLÍTÁSOK

Megnyílt a Zene-zoom tárlata

2011. szeptember 18., 16:31 | MMK | L. M.

Intézményünk idén is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programsorozathoz, amelyet a Kulturális Örökség Napjai részeként szeptember 17-én rendeztek meg. Rendezvényeink vezérfonala a vizuális és a tárgyalkotó kreativitás volt, így több tárlat, köztük a Zene-zoom pályázat kiállítása is megnyílt ezen a napon.


A Zene-zoom tárlatát Kiss László
fotográfus nyitotta meg

Délután öttől az intézmény kreatív gyermek szakkörei – a nemrég fesztiválon is díjazott Animono és Start műhely – tartottak interaktív bemutatót: az érdeklődők többek között bepillanthattak az animációs filmek készítésének titkaiba.

A kávézóban az intézmény múltját és jelenét bemutató plakátokból rendeztünk kiállítást, a harmadik emeleti kiállítóteremben pedig a IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat szövés, nemez kategóriájának kiállítása nyílt meg ezen a délutánon.

Egy harmadik tárlat megnyitójára is invitáltuk az érdeklődőket: a hagyományteremtő szándékkal, idén első ízben megrendezett „Zene-zoom” fotó­pályá­zatra érkezett alkotásokat a földszinti folyosógalérián állítottuk ki. A megnyitón nem csak az alkotók, hanem zenészek is képviseltették magukat: a pályázat témája ugyanis a koncertfotózás volt.

– Feltett szándékunk, hogy az intézményünkben folyó kulturális tevékenységet közelebb vigyük a fiatalokhoz. A házban működő fotóklub tárlatait szemlélve merült fel az, hogy túl kevés a „fiatalos téma”, ezért írtuk ki ezt a főként fiatalokat célzó pályázatot – mondta bevezetőként Juhász Zsófia igazgató.

A tárlatot Kiss László fotográfus, a pályamunkákat elbíráló zsűri tagja nyitotta meg. „A koncertfotózás roppant nehéz műfaj” – szögezte le, felelevenítve saját élményeit: a tolakodást, a lökdösődést a jó helyért, az izgalmat a felszerelés biztonságáért, a folyamatos drukkot, hogy a rendelkezésre álló rövid időben a lehető legjobb pillanatokat csípje el az ember, hiszen a koncerteken többnyire csak az első három szám alatt szabad fotózni. A pályamunkákról nem mondott véleményt, mert a megnyitóról azonnal elrohant egy esemény fotózására, így a díjakat Pisch Anikó, a pályázat gondozója adta át. Mint már beszámoltunk róla, a 2011-es év Zene-zoom pályázat nyertesei: Kis Katalin (Skolák Péter című kép), Kirschner Petra (A zene lendületében) és Fűrész Zsolt (Stiff Bastard), különdíjat pedig Lieber András vehetett át, három munkájáért.

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozata Horváth Gergely, a Prospero Színkör tagjának telt házas önálló estjével ért véget a kávézóban: az Egy lemur vallomásai című, Garaczi László Pompásan utazunk címet viselő regénye alapján készült produkciót Czinki Ferenc rendezte. A darab arany minősítést kapott a Magyar Szín-játékos Szövetségtől a budapesti Bakelit Multi Art Centerben megrendezett II. Belgák Színjátszó Fesztiválján, 2011. június 19-én.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk