ÓPERENCIA

Vízkereszttől a zöldfarsangig

2013. február 05., 11:47 | MMK |

Elindultak az "Óperencián innen és a tanórán túl" című program "Ünnepeink, népi szokásaink" havi szakkör foglalkozásai a Zentai Úti Általános Iskolában. A foglalkozások célja olyan télvégi és tavaszi jeles napok bemutatása, melyek kevésbé ismertek a fiatalok körében.

Az emberek egykor beleszülettek a hagyományba, az elődök felhalmozott, megbecsült tudását, összegző tapasztalatait szájról-szájra adták át szűk közösségüknek. A népi kultúra értékei évszázadok alatt csiszolódtak ki.

Az év jeles napjai éppen a közösséget, az egyént védték a környezet kihívásaitól. Az adott közösségek - benne a dolgozó, alkotó ember - éves ciklus és rend szerint élte mindennapjait.

A szakkörhöz a népi kultúra gazdag világából tudatosan válogattunk. A szokások többsége a naptári évhez, a természet jelenségeihez, az évszakok változásaihoz, a munkához, az emberi élet fordulópontjaihoz, valamint egyházi ünnepekhez fűződik. Így minden hónapban egy neves napot mutatunk be.

Ma a jeles napok közül a legnagyobb ünnepeket és hagyományokat majd mindenki ismeri, így a téli ünnepkör, vagy a tavaszi, húsvétot megelőző nagyhét szokásait. A mi célunk, hogy a kevésbé ismert ünnepeket, jeles napokat mutassuk be a helyi hagyományokon, szokásokon keresztül.

Ágota napjának (február 5.) tisztelete hazánkban a középkor óta virágzik. Neve emlékezetét őrzi és ma is védőszentjeként tiszteli a Fejér megyei Sárszentágota.

A néphit szerint Szent Ágota halálát földrengés kísérte, majd vértanúságának első évfordulóján kitört az Etna, de Catania városa csodásan megmenekült, amit a szent tettének tulajdonítottak. Szent Ágotát azóta is földrengések, vulkánkitörések, tüzek ellen hívják segítségül, és ezen okból az ércöntők, bányászok egyik védőszentjeként tisztelik. Nálunk a szerepét fokozatosan Szent Flórián vette át. Ágota levágott és Szent Pétertől visszakapott keble kultuszának másik alapeleme, ami miatt a tizennégy segítőszent egyike: a mellbetegségekben szenvedők fordultak hozzá, de ő volt a szoptatódajkák és az anyatej védőszentje is.

A magyar néphagyomány szerint e naphoz gonoszűző hagyomány tapad. Körülsöprik a házat, az ólakat, hogy kiűzzék a házi férgeket, bogarakat. Most van az ideje a tavaszi munkák megkezdése előtt, hogy megszabaduljon az ember, az állat a házban elszaporodott, bajt, betegséget terjesztő, kárt okozó férgektől, bogaraktól.

Nyoma van, hogy az ország több vidékén, Ágota napján kenyeret szenteltek. E napon szentelt kenyeret tesznek a háztető alá, hogy a tűzvész elkerülje. Az alföldi falvak magyar népe még a század elején is kenyeret szenteltetett Ágota napján a templomban.

A neves nap bemutatását követően kézműves foglalkozással színesítjük a szakköri foglalkozást, így a februári foglalkozás témája a kenyérkészítés és a vajköpülés. Legfontosabb táplálékunk, a kenyér útját mutatjuk végig: a tanulók nyomon követhetik a gabona feldolgozását, közben részesei lehetnek a kenyérsütés fáradságos munkafolyamatának is. A foglalkozás legvégén az elkészített kenyérhez mindenki készíthet vajat is.

A foglalkozáson elkészített kenyérlepény receptje:

Hozzávalók:
75 dkg liszt (legalább 1/3 részben teljes kiőrlésű legyen)
1 csomag élesztő
1 evőkanál édesítő (cukor, vagy méz)
2,5 teáskanál só
6 dl folyadék (5 dl víz, 1 dl tej)

 

Elkészítés: A száraz összetevőket egy nagy keverőtálban összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a nedves összetevőket, és 1 perc alatt gyors keverőmozdulatokkal masszát csinálunk belőle. Ezt konyharuhával letakarva 1,5 órára állni hagyjuk állandó hőmérsékletű, langyos helyen (pl. sütő belseje). A 90 perc alatt kétszeresére nő, laza szerkezetű, szakadós, buborékos tészta lesz belőle. Fakanállal a tészta szélén körbe-körbe járva behajtogatjuk a masszát. Letakarva újra félretesszük, de csak arra a 15 percre, amíg bemelegítjük a sütőt.

 Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk