KIÁLLÍTÁSOK

Tájképtől az absztraktig

2015. október 14., 21:10 | MMK | L. M.

Őszi színekben pompázó csendéletek, tájképek, lendületes ecsetvonásokkal készült absztrakt képek: megnyílt a Művészetek Háza idei első őszi tárlata. Horváth Teri és Mezey Cecília amatőr festők munkáit Szentes Ottokár képzőművész ajánlotta a közönség figyelmébe.

A megnyitó népes közönségét köszöntve Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója elmondta: a Fejér Megyei Művelődési Központ évtizedek óta kiemelten támogatja az amatőr alkotókat, köztük azt a Derkovits Képzőművészeti Kört is, amelynek a két kiállító is tagja. Szentes Ottokár, a kör vezetője ennek kapcsán azt emelte ki, hogy az intézmény nem csak az alkotócsoport működési feltételeit biztosítja, hanem rendszeres kiállítási, bemutatkozási lehetőséget is ad a kör tagjai számára, ami legalább ilyen fontos, hiszen minden alkotónak az a célja, hogy munkáit mások is lássák.


Juhász Zsófia, Horváth Teri, Mezey Cecília és Szentes Ottokár


Szentes Ottokár a szokásos tárlatvezetés előtt rövid betekintést adott a valósághű ábrázolás és az absztrakt művészeti formák történetébe, a tárlat címe kapcsán. "Ne gondoljuk, hogy a tájképtől az absztraktig bármiféle fejlődési irányt jelent, hiszen ezek az ábrázolási formák egyenértékűek, és az emberiség kezdete óta együtt léteznek" - mondta, felidézve, hogy a barlangrajzok kezdetben valósághű rajzok voltak, majd az emberek az absztrakt ábrázolást is használni kezdték: pálcikaembereket és pálcikaállatokat rajzoltak.

A ma megnyílt kiállítás tulajdonképpen két önálló kiállítás, az egyik teremben Horváth Teri, a másikban Mezey Cecília munkái láthatóak. Szentes Ottokár az utóbbi festő munkái között kezdte a tárlatvezetést, bemutatva, hogy a tanulmányrajzokból hogy születnek a kész csendéletek, és Mezey Cili milyen különleges tájképeket alkot - és hogy tőle sem áll távol az absztrakció. Szilágyfőkeresztúron született, kicsi kora óta vonzotta a rajzolás, és a gimnázium után kezdett komolyan érdeklődni a festészet iránt.1985-88 között Demeter Attila festőművész vezetésével végezte el Zilahon a Népművészeti Iskola festő szakát, és elismert művészek útmutatása mellett fejleszthette tudását. Ettől kezdve számos kiállításon vett részt, többször bemutatkozott Erdélyben, később Magyarországon is kiállította alkotásait. 2000 óta a Derkovits Képzőművészeti Kör tagja, egy évet Bujdosó Dénes festőművész irányításával, 2001 novembere óta Szentes Ottokár képzőművész inspirációival folytatta, és jelenleg is fejleszti tudását. Elsősorban a táj, a természet csodálatos színeit szereti megörökíteni.

A másik teremben Horváth Teri absztrakt képei láthatóak. Ezek kapcsán Szentes Ottokár arra hívta fel a figyelmet, hogy ne gondoljuk, hogy az absztrakt képek úgy születnek, hogy valaki nekiáll kockákat és háromszögeket rajzolni: Horváth Teri képeiben is felfedezhető a valóság, legyen az a Móri Művésztelep épületének egy részlete, vagy egy kidőlt vaskapu, vagy bármi más. Horváth Teri Nagykónyiban született, 32 éve költözött Székesfehérvárra. Gyermekkora óta szereti a festészetet, 16 éve tagja a Derkovits Képzőművészeti Körnek. A kör által szervezett nyári táborokban készült munkái rendszeresen szerepelnek az évadzáró kiállításon, amelynek ugyancsak a Művészetek Háza ad otthont. Három alkalommal adta be alkotásait az Országos Amator Artium pályázatára, és mindhárom alkalommal ki is állították őket. A tárlatvezetés zárásaként Szentes Ottokár külön felhívta a figyelmet Horváth Teri egyik falat betöltő zenei témájú képeire, amelyek mindegyike maga a megfestett zene.

A tárlat október 31-ig látogatható, vasárnap és ünnepnap kivételével naponta 10-18 óráig.

 


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk