HÍREK

Fejér megyei népművészeti szakmai alkotótáborok

2014. július 28., 18:34 | MMK | Komendó Gabriella

2014. július 20-26. között szerveztük meg a VIII. Országos Bútorfestő és a III. Fehérvári kézműves alkotótábort. A táborok a Nemzeti Kulturális Alap és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatainak finanszírozásával valósultak meg.

Az alkotótáborok a fehérvári Rác utcai skanzenben, a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének Kézművesek Házában működtek. Az egyhetes alkotótábort elsősorban felnőttek, de fiatalok számára is szerveztük. A táborra jelentkezők a bútorfestéssel, a bőrművességgel, a szálasanyagokkal (csuhékosár-készítéssel), a nemezelés technikájával ismerkedhettek meg.


A bútorfestő tábor résztvevői


A kézművesek alkotóházában szervezett bútorfestő szaktábor idén különleges szakmai programot is kínált a táborba jelentkezőknek. A szaktábor résztvevők megismerkedhettek a bútorrestaurálás technikájával, gyakorlati fogásaival, valamint a régi mintakincs tanulmányozását követően festettek mai lakásokban is használható bútorokat.

Az egyhetes képzés 2014-ben meghívott szakmai vezetője Cz. Budai Katalin festettbútor-készítő népi iparművész, az alkotótábor vezetője Radetzky Jenőné bútorfestő, népi iparművész, a bútorrestaurálás szakmai előadója Franta Dezső restaurátor, művészettörténész volt.


A kézműves tábor résztvevői


A másik épületben, a Mesterségek Házában szerveztük meg a III. Fehérvári kézműves alkotótábort. Az egyhetes tábor különlegességét az adta, hogy a felnőtt és az ifjúsági korosztály egy helyszínen, külön csoportokban dolgozhatott, azonban a szomszédos műhelycsoportokhoz átjárhatóságot is biztosítottunk. A résztvevők akár több szakmát is kipróbálhattak.

A bőrműves szakmai képzést Sipos Tamás bőrműves, a népművészet ifjú mestere irányította, a szálasanyagok - csuhékosár-készítést - oktatását Bárány Mara szálasanyag-oktató, népi iparművész vezette, a nemez tárgykészítést - a játékoktól az ékszereken át - foglalkozásokat Kluge Kövesi Krisztina nemezoktató vezette.

A táborban igen szép és míves alkotások születtek.

A két tábor tagjai esténként közös programokon is találkozhattak, ahol - a hagyományőrzés szem előtt tartásával - Fejér megye népművészetével ismerkedhettek meg Varró János népzenei oktató és Vakler Anna népdalénekes irányításával.

A hét nagyon gyorsan eltelt. Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy Székesfehérváron a két alkotótábor létre jöhetett - jövőre is tervezzük a ifjúsági és felnőtt alkotótáborok megvalósulását.

Végezetül szeretném megosztani Hegedűs Mónika levelét, aki 2014. július 27-én ezt a levelet küldte el e-mail címünkre.

"Még egyszer szeretném jelezni, hogy nagyon jól éreztem, éreztük magunkat a táborban és fájó szívvel tértem haza Pécsre. Maradtam volna még néhány napot köztetek. Új ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagodtam, melyeknek, remélem, jó hasznát veszem majd a jövőben. Örömmel töltött el a közös alkotómunka, mindannyiótok kedvessége, segítőkészsége, profizmusa. Ha rajtam múlik, jövőre veletek ugyanott! Szeretettel gondolok rátok és Székesfehérvárra!"

Köszönöm Hegedűs Mónika levelét és szeretettel várunk mindenkit 2015-ben is Székesfehérváron, a Rác utcában.


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk