HÍREK

Ültetéstől a kosárfonásig

2015. február 04., 20:37 | MMK | K. G.

A sárkeresztúri Bella István Művelődési Ház adott otthont január 31-én a Fonódás Kulturális Egyesület, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Művészetek Háza és a Sárkeresztúri Önkormányzat által közösen szervezett szakmai programnak.

A szakmai találkozó a műhelyek, szakkörök, mesterek kiállításával kezdődött, ahol az alkotások mellett mindenki bemutatta műhelyét, tevékenységét. A beszélgetés alatt izgalmas szakmai tapasztalatcsere alakult a mesterek között, rövid technikai bemutatóval.


A délelőtt folyamán a sárkeresztúri vendéglátók meghívták a rendezvény résztvevőit a helyi műhelybe, ahol bemutatták a TÁMOP Komplex telep-program keretében létrehozott, vessző-előkészítéshez vásárolt, épített új eszközöket. Tanulságos volt a délelőtti kirándulás, mert az ültetésben és kosárfonásban gyakorlott mesterek, oktatók is hasznos tanácsokkal segítették a helyi műhely további működését.

A találkozót délután szakmai előadásokkal folytatták. Az előadások témája a szakma gondjainak megvitatása, az anyagbeszerzés nehézségei, valamint a kosárfonó ültetvények telepítése, gondozása volt. Az egynapos esemény középpontjában a következő kérdés állt: hogyan változott napjainkban a kosárfonás képzése, milyen nehézségekbe ütközik az anyagbeszerzés, melyek a továbblépési lehetőségek.

Ültetéstől a kosárfonásig címmel tartott előadást Fecske Pál agrármérnök, aki előadásában rámutatott, hogy az egész országban csökkent a fűz termesztése, és így nagyon jó lehetőséget ragadott meg Sárkeresztúr Önkormányzata a fűzvessző telepítésével. Előadásában kitért arra is, hogy a kosárfonó fűz ültetése mellett az energiafűz telepítése is nagyon jó gazdasági lehetőségeket nyújt a települések lakói számára. Előadásában bemutatta, hogy a saját kertben ültetett energiafűz több százalékkal is csökkentette a családi ház éves fűtési költségeit.

Ezt követően Nagy Zoltán kosárfonó oktató és vesszőültetvény-tulajdonos a Vessző telepítése a kertünkben című előadásában mutatta be a család birtokában lévő nadrágszíj parcella beültetésének folyamatát, nehézségeit. Előadása végén külön kitért a kész kosarak értékesítésének tervére és egyéni értékesítési lehetőségekre is.

Székely Éva kosárfonó szakoktató Hagyományos kosárformák és minőségük címmel a kosárfonás minősítéséről és a szakmai továbbképzésekről beszélt.

Végül a hely házigazdája, Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere a TÁMOP Komplex telep-program keretében létrehozott műhelyről és vesszőültetvényről beszélt.

Minden előadás végén izgalmas szakmai beszélgetés alakult ki, ahol a vesszőtermelők, kosárfonók tanácsokat kértek és kaptak speciális, egyéni gondjaikra, véleményt cseréltek a minőségi munkák értékéről és minősítéséről.

A találkozót este 19 órától szakmai-módszertani előadásokkal, bemutatókkal, gyakorlati foglakozásokkal folytatták. A zöldvessző feldolgozásának bemutatóját Barnáné Újvári Hajnalka mezőfalvi kosárfonó vezette, a hántolt vessző feldolgozását és a kosárfenék készítésének variációit  Kis Róbert székesfehérvári kosárfonó mutatta be, ezt Bari Károly sárkersztúri kosárfonó bemutatója követte.

 Idén azzal az elhatározással váltak el a résztvevők, hogy folytatják a szakmai rendezvénysorozatot, mely új lehetősége a továbbképzéseknek, gyakorlati bemutatóknak.

Köszönet illeti a helyi szervezőket, a sárkeresztúri Bella István Művelődési Ház dolgozóit és vezetőjét a kiváló vendéglátásért.Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk