HÍREK

Kóstolót adtunk

2016. december 01., 00:47 | MMK | Harmath Ágnes, fotó: H. Á, L. M.

A Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza harmadik alkalommal rendezte meg Kóstoló című szakköri bemutató napját. Az egész napos adventi programsorozatra idén is több százan, főleg a kisgyerekes családok voltak kíváncsiak.

Az esemény alapvető célja az volt, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az intézményben folyó munkába, megismerjék kézműves műhelyeinket, a ház tereit és egy kellemes hétvégi délutánt töltsenek együtt. Céljaink között szerepelt még az is, hogy a látogatók kedvet kapjanak valamelyik műhelyfoglalkozásához.

A program szombaton délelőtt 10 órakor az Aranyszőrű bárány című interaktív mesejátékkal kezdődött a színházteremben. A mesejáték során a gyerekek magukra öltötték a megfelelő jelmezeket, majd két színész és egy zenész segítségével aktív részeseivé váltak a mesének.

 A délelőtt folytatásaként "Beszélgetések a paletta körül" címmel képzőművészeti előadást hallgathattak az érdeklődők. Dóri Éva vizuális tanár, szobrászművész előadás után válaszolt a hallgatók kérdéseire, és a Fejér megye amatőr alkotóinak egyes műveinek elemzésére, szakmai tanácsadásra is sor került. Az interaktív előadás a tervezett másfél óra helyett három órásra kerekedett a résztvevők intenzív érdeklődése miatt.

A délutáni program 14.30 órakor, Dargay Attila 1988-ban készült animációs filmjének, Az erdő kapitányának vetítésével indult. A telt házas vetítésre nagyrészt a Lurkó Gyermekvédelmi Egyesület tagjai érkeztek.

15 órától megnyíltak a Művészetek Háza szakköri termei. A szakkörvezetők és szakköri tagok új ötletekkel, adventi ajándéktárgyak készítésével várták a látogatókat. 15 órától 18 óráig folyamatosan készültek alkotások, kisebb ajándéktárgyak, edényalátétek, karácsonyi díszek, karkötők.

A látogatók betekintést nyerhettek a kerámia műhely, a bőrműves műhely, a hímző műhely, a csuhékészítő műhely, a kosárfonó műhely, a szövő műhely és a Derkovits Képzőművészeti Kör munkájába. A műhelyekben ismerkedhettek az ott használt alapanyagokkal, eszközökkel, technikákkal. Beszélgethettek, szakmai tanácsokat kérhettek az ott lévő műhelyvezető szakemberektől.

A legkisebbeket két gyermekjátszóval vártuk a Játszótárs Játékkészítő Műhelyben, ahol kirakót és domborított ültető kártyákat, ajándékkártyákat lehetett készíteni.

A kreatív műhelyben pedig kis karácsonyfa, mikulás és angyalszárny készült a szülők segítségével.

16 órakor kezdődött a Szedtevette zenekar gyermekjátszó táncháza, amelyen több mint hatvan kisgyerek táncolt és szórakozott együtt, Kneifelné Laczkó Krisztina vezetésével. A táncház után pedig mindenki számára jól esett egy kis pihenés és feltöltődés, Edit néni zsíros kenyérrel és meleg teával látta vendégül a kis táncosokat.

A büfé előtti aulában kedves kézműves vendégeink is voltak, ők rögtönzött kiállítással, vásárral várták az érkezőket. Viasz Zoltán hangszerkészítő, Szarka Pál fafaragó és Erdélyből érkezett vendégeink, Ferenczi Erzsébet Bözsi és Mezei Rácz Margit gyékényesek kínálták portékájukat.

Felnőtteknek szóló elméleti programjainkat különleges vetítéssel zártuk: Szakajtók és szatyorkötők a Mezőségben címmel vetítettünk egy érdekes szakmai filmet, utána az egyik alkotóval, Nagy Marival beszélgethettek a nézők.

Reméljük, sok látogatónk tetszését nyerte meg a műhelyekben folyó munka, és kedvet kaptak valamelyik kézműves tevékenységhez. Várjuk őket sok szeretettel műhelyeinkben és táborainkban. A kerámia műhelyben készült alkotásokat a készítők két hét múlva, december 10-én vehetik át a szakkörvezetőktől.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk