CIVIL HÍREK

Kreatív papír - a kreativitás és a papír elválaszthatatlan fogalompár

2014. május 25., 21:43 | MMK | Sevella Zsuzsanna

Az István Király Általános Iskola 5. B. osztályos tanulói vesznek részt a Fonódás Kulturális Egyesület TÁMOP 3.2.13-12/ 1-2012-0537 Kreatív papír témanapok programjain.

Foglalkozásaink témája a papír, annak kreatív felhasználása. A feldolgozandó ismereteknek művészeti, tudományos és technikai tartalmát különféle munka és alkotó folyamatokba ágyazunk. E folyamat közben közvetlen kapcsolat jön létre a környezetet alakító ember és az anyag között.

A foglalkozásokon tehát megtanulják a gyerekek a papír feldolgozásához elengedhetetlenül szükséges technikai ismereteket, a helyes munkafogásokat. Inspirációt adunk az ötletek megvalósításához, lehetőséget kapnak a kísérletezésre, így a foglalkozások a tanulóknak maradandó élményforrása lehet. Feladatunknak tekintjük, hogy ismerjék meg és igényeljék az alkotó jellegű gondolkodást. Szeretnénk megtanítani őket saját munkájuk értékelésére, fejleszteni, alakítani kívánjuk kritikai képességüket.

Alapanyagunk a papír, mely a legsokoldalúbban felhasználható anyag. Díszítési feladatok megoldására kiválóan alkalmas. Lehet tépni, hajtogatni, fűzni, domboríthatjuk, formákat vághatunk belőle, majd egy másik alátétszínnel díszíthetjük. A forma lehet mértani vagy figurális, önálló vagy ritmus szerinti.

Első témanapunkon a papírdomborítás és a papírfűzés rejtelmeibe áshatták be magukat a diákok.

Második alkalommal különféle színű és mintájú anyagok ragasztásával izgalmas elemeket hoztak létre a tanulók. A sok elkészült elemből egy nagy kép a tervünk.

Az egyes motívumok a felületen való tologatása, helyének keresése az arányok vizsgálatára is kiválóan alkalmas. Mivel színes papírokat használtunk, a színharmóniára is figyelni kellett. Az egyszerű geometriai formák, a színek, ritmusok adta lehetőségek száma kimeríthetetlen. A gyerekek ismerkednek, mind az anyagokkal, mind az anyagok, formák adta lehetőségekkel.

A diákok nagyon élvezték mindegyik tevékenységet, nagyon termékenyek voltak, sok-sok kép született, mely anyag június hónapban a civil központban megtekinthető lesz egy kiállítás keretében. A következő foglalkozásokon térbeli papírcsodákat fogunk készíteni, reméljük ez is nagy örömükre lesz a diákoknak.

A papír vágható, metszhető, fűzhető, gyűrhető, préselhető, hajlítható, domborítható. A papír adta alkotó folyamat helyet enged, mind az egyéni ötletek megvalósításának, mind a közös alkotás által nyújtott öröm felfedezésének.

Első foglalkozás

Második foglalkozás

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk