PÁLYÁZATI HÍREK

Lázár Ervin meseíró pályázat

2011. március 03., 22:54 | paks.hu |

A LÁZÁR ERVIN BARÁTI KÖR MESEÍRÓ PÁLYÁZATOT HIRDET

- minden korosztálynak -

az író születésnapjának tiszteletére

Vathy Zsuzsa, Komáromi Gabriella, Móser Zoltán támogatásával.


ELŐZMÉNYEK

2007-ben Sárszentlőrincen, Alsórácegresen (Rácegresen, Pácegresen, Rácpácegresen - Lázár Ervin gyermekkorának helyszínén), a Nagyszederfa mellett megalakult a Lázár Ervin Baráti Kör.

A baráti kör tagjai minden évben - Lázár Ervin születésnapja tiszteletére - pályázatot írnak ki, és megrendezik Sárszentlőrincen a Lázár Ervin Napot.

Ezen a napon gyermekek és felnőttek együtt emlékeznek az íróra a Tolna megyei Pálfán és Sárszentlőrincen, itt kerül sor a pályázatok értékelésére, a díjátadásra, ezen a napon mutatják be a legújabb Lázár Ervin füzetet - 2011-ben a harmadikat.


A díjazott munkák 2011. május 07-én kerülnek bemutatásra, az író 75. születésnapja alkalmából rendezett Lázár Ervin Napon, Sárszentlőrincen.

 

A tervezett program:

10.00-14.00 óráig

Gyermekprogramok
Lázár Ervin és az Élet titkai, avagy játékos kirándulás a Nagyszederfához -mesés séta Lázár Ervin tájain "Rácegresivel és Pácegresivel".

14.00 órától

Programok felnőtteknek - Beszélgetések Lázár Ervinről

Előadók:
Vathy Zsuzsa - író
Komáromi Gabriella - irodalomtörténész
Alföldy Jenő - kritikus, irodalomtörténész
Móser Zoltán - fotóművész, író

Közreműködik:
a Szaggató Zenekar

 

A programról részletes tájékoztatás a racpacegres@gmail.com email címről kérhető.


MESEPÁLYÁZAT

 

RÁCEGRESEN, PÁCEGRESEN, RÁCPÁCEGRESEN

Lázár Ervin: Manógyár

(Osiris Kiadó 2002. 2., bővített kiadás)

 

Az élet titka

 

"(...) Élt Rácpácegresen két család. Rácegresiék és Pácegresiék. Mind a két családnak tizenkét fiúgyermeke volt, úgy nagyjából egyidősek. Csak a természetük volt nagyon különböző, mert a Rácegresieké jókedvű, összetartó család volt, csak úgy zengett a ház a nevetéstől, a Pácegresieké meg ordítozós, tohonya, csak úgy zengett a házuk a veszekedéstől.

Egy bizonyos napig. Mert azon a szép napon maga elé hívatta mind a tizenkét fiát Rácegresi is, meg Pácegresi is.

Az mondta a Rácegresi a tizenkét fiának:

- Ahhoz, hogy derék emberek legyetek, nem árt megtudni, mi az élet titka. Az élet titkát az Óperenciás-tengeren túl őrzi egy nagyszakállú öregember. Az Üveghegy tetején lakik egy háromszázhatvanöt tornyú várban. Oda kellene eljutnotok. De ezer veszély leselkedik rátok, csak akkor juthattok el hozzá, ha soha nem hagyjátok el egymást.

Közben a másik házban Pácegresi beszélt a fiaihoz:

- Az élethez szerencse és sok kincs kell - mondta nekik. S a szerencse és kincsek tudója egy nagyszakállú öregember az Óperenciás-tengeren túl. Ott lakik az Üveghegyen és a háromszázhatvanöt tornyú várban, őhozzá kell eljutnotok mindenáron, s azután már semmi gondotok se lesz, éltek, mint Marci Hevesen. Csak hát nehéz odajutni, nem ártana összefognotok legalább arra a kis időre, amíg odaértek.

Akkor aztán egyenként elővették a fiaikat, és mindegyiknek elmondták a feladatát. Nem állt sokból. Tizenkét elágazása van az erdőn át vezető útnak, az első fiú megjegyzi, merre kell menni az első elágazás után, a második a másodikat kapja, s így aztán mind a tizenkét elágazásnál tudja valaki, merrefelé kell továbbmenni. Egyszerű ez, nem? Minden fiú kapott egy szerszámot. Mindegyik tartsa rendben a magáét, ne hagyja megrozsdásodni, elkallódni, mert amikor odaérnek az Óperenciás-tengerhez, akkor bizony ott hajót kell építeni, s akármelyik szerszám hiányzik, nem sikerülhet a hajóépítés. Aztán áthajózni az Óperenciás-tengeren, elgyalogolni az Üveghegyig. S ott csak akkor nyitja ki a kaput egy nagyszakállú öreg, ha elénekelnek neki egy dalt. A tizenkét fiú megtanult a dalból egy-egy sort, nem lesz ott hiba, ha odaállnak a várkapu elé, tizenketten el tudják énekelni az egészet.

Na, nekiindult mind a két csapat..."


Innen folytasd a mesét! Ettől kezdve ez már a Te történeted. (2-3 gépelt oldalt írhatsz!)

Sok szerencsét a meseíráshoz!

A pályázat beküldésének határideje: 2011. március 31.

A postacím, amelyre a mesét küldeni kell :

(a pályázaton feltüntetve a pályázó nevét, életkorát, iskolájának nevét és címét, lakcímét):

Polgármesteri Hivatal

7047 Sárszentlőrinc

Petőfi Sándor utca 22.

E-mail cím:

racpacegres@gmail.com

 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk