SZAKMAI HÍREK

A magyar közművelődésért

2011. november 08., 23:56 | NEFMI |

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkársága a magyar közművelődés helyzetét áttekintő, társadalmi szerepét erősítő programsorozatot indít útjára. Székesfehérvárra, a Megyei Művelődési Központba december 14-én érkezik a sorozat.

A 15 alkalomból álló sorozat alapvető célja a közművelődés közhasznúságának alátámasztása, a művelődési házakban és hasonló közművelődési intézményekben, társadalmi szervezetekben folyó tevékenységek bemutatása a rendezvények helyszínein, különös tekintettel az önkormányzati költségvetés tervezésére. További fontos cél a programsorozat résztvevőinek bevonása a megújuló közművelődési stratégia tartalmainak összeállításába.

A 2011. november 14. és 2012. január 22. között megvalósuló program ünnepélyes megnyitójának a reformkori közérzületet híven őrző, ezért a mostani megújulási szándékot szerencsésen kifejező pesti Megyeháza ad otthont, az V. kerület  Városház út 7-ben.

A megnyitó 2011. november 14-én 11 órakor kezdődik. Pest Megye Közgyűlésének Elnöke, dr. Szűcs Lajos köszönti a megjelenteket, ezt követően Szőcs Géza kulturális államtitkár a magyar közművelődés helyze­tével és a megújulás stratégiai prioritásaival foglalkozik előadásában.

 

A programsorozat rövid leírása:

Az adott városban (településen) egy napot szentelnek a művelődési háznak, a közművelődés valamennyi helyszínét bevonva. Délelőtt általános programra kerül sor (filmvetítés, kiállítás, tájékoztató) a közművelődés mindennapjairól, különös tekintettel az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztésekre. Kora délután a "Magyar közművelődésről" címmel megjelent könyv bemutatójával egybekötött pódium beszélgetés veszi kezdetét a közművelődés egy-egy kitűnő személyiségének a vezetésével, a helyi kulturális élet vezetőinek és főszereplőinek a részvételével, a helyi és országos média mind intenzívebb részvételével.

A programsorozat helyszínei azok a művelődési központok, művelődési házak, amelyek az elmúlt húsz évben a szakmai megújulás és talpon maradás zászlóshajói voltak Magyarországon, és a jövőben is bástyái lesznek a közművelődés szakmai szolgáltatásának és hálózatosodásának. A programsorozat sajátossága, hogy a kistérség közművelődése is mind szélesebb vertikumban bemutatásra kerül ezeken a programokon.

A helyszínek:

Békéscsaba, Debrecen, Pápa, Sárospatak, Keszthely, Baja, Vasvár-Nagytilaj, Székesfehérvár, Győr, Vác, Kecskemét, Dabas, Ózd, Budapest (MOM kulturális Központ)

A fogadó intézmények és szervezetek - az ügy fontosságára való tekintettel - a rendezvényekkel járó költségek jó részét viselik. A folyamatosan nyilvánosságra kerülő helyi programok gazdagsága bizonyítja a programban részt vevő önkormányzatok, intézmények és szakemberek aktivitását, elkötelezettségét a magyar közművelődés ügye mellett. A program résztvevői között szerepelnek a magyar közművelődés irányításának, tudományos életének, felsőoktatásának és intézményi működésének közismert szakemberei. A Magyar közművelődés programsorozat az egyik tartópillére és kovásza a megújuló országos közművelődési programnak, amely a szakmai fejlődés alapértékeit hivatott meghatározni és a 2014-2020 közötti nagyon fontos időszak fejlesztési tartalmait foglalja össze.

A szakmai honlapokon folyamatosan frissülnek az eseménysorozatról elérhető információk.

(Forrás: NEFMI Közművelődési Főosztály)

A magyar közművelődésért

 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk