SZAKMAI HÍREK

A pályázat lezárul, de a mentori szerep marad

2012. június 14., 18:00 | MMK | J. Zs.

A Fejér Megyei Művelődési Központ az Albensis Ifjúsági Szakmai Módszertani Központtal közösen konzorciumi partnerként pályázott, hogy részt vegyen az IKSZT ifjúságügyi mentorprogramban.

A megye kistelepülésein található művelődési házak eltérő elnevezéssel, fenntartóval, jogállással, formában, költségvetési támogatással, szakember ellátottsággal rendelkeznek. De van olyan település, ahol nincsen a közművelődési feladatellátásra alkalmas hely.

Olvasóink a híradásokban találkozhattak már az IKSZT fogalmával, de talán nem mindenkinek világos, hogy mi is ez tulajdonképpen, hogy kapcsolódik ez a közművelődési feladatellátáshoz, és miért hívják most a művházukat IKSZT-nek.

A kistelepüléseken (ötezer fő alatt) a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

-     a vidéki lakosság megtartása,
-     a helyben elérhető alapszolgáltatások körének bővítése érdekében
többfunkciós szolgáltató központok létrehozására, illetve a többnyire kihasználatlan épületek felújítására és műszaki korszerűsítésére 2008-ban pályázatot írt ki.

"Az intézkedés célja tehát az alapvető szolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása többfunkciós szolgáltató központok, az integrált közösségi és szolgáltató terek létrehozásával, a többnyire kihasználatlan épületek felújítása és műszaki korszerűsítése révén. E helyszínek lényegében a klasszikus művelődési házat, faluházat, ifjúsági klubot, közösségi házat, klubkönyvtárat testesítik meg, kiegészülve a jelen kor igényeinek megfelelő szolgáltatásokat biztosító intézményi formákkal, mint a teleházak, civil közösségi házak, Ifjúsági Információs Pontok, Foglalkoztatási Információs Pontok. A vidéki térségeken felmerülő problémákra választ adva az IKSZT igyekszik ezeket a szolgáltatásokat egy épületbe integrálni, amelynek célja egyrészt a hosszú távú fenntarthatóság biztosítása, másrészt minél komplexebb szolgáltatások nyújtása a helyi igényekhez igazodva."
(Helyi Érték - Cilvil szolgáltatói hírlevél)

Ennek eredményeképpen az országban közel 879 címbirtokos település közül 573 kezdhette meg az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér beruházást.

Fejér megyében Alap, Baracska, Cece, Csákberény, Csókakő, Csór, Iszkaszentgyörgy, Kincsesbánya, Kisláng, Lovasberény, Magyaralmás, Mezőfalva, Mezőszentgyörgy, Nagylók, Pázmánd, Perkáta, Pusztaszabolcs, Ráckeresztúr, Sáregres, Sárkeresztes, Sárkeresztúr, Sárszentágota, Sárszentmihály, Soponya, Sukoró, Szabadbattyán, Vájta, Tordas, Vértesboglár, Zámoly, Baracs, Etyek, Füle, Gyúró, Iváncsa, Nagyvenyim, Seregélyes, Szabadegyháza, Tabajd, Úrhida, Bakonycsernye jelentkezett eredményesen.

Folyamatosan zajlanak az új közösségi terek átadásai, és megyénkben a következő települések büszkélkedhetnek már felújított épülettel:

Úrhida
http://youtu.be/VPL2Vton60s
http://youtu.be/dfHoFR-CDxI

Iszkaszentgyörgy
http://fmh.hu/cimlapon/20120106_ikszt_eszik_vagy_isszak
http://www.ikszt.hu/hirek/a-lappfoldi-mikulas-adta-at-az-iszkaszentgyorgyi-ikszt-t.html

Szabadbattyán

Nagylók

Szabadegyháza
http://www.fejermmk.hu/site.cgi?/a/cikk/id/szabadegy/lang/hu/

Mezőfalva
http://www.umvp.eu/?q=hirek/uj-ikszt-t-avattak-mezofalvan

Kincsesbánya
http://www.fejer.hu/uj-kozossegi-hazat-avattak-kincsesbanyan

 

Személyes véleményem, hogy az esetek többségében továbbra is a hagyományos közművelődési tevékenységek a jellemzőek, ami egyáltalán nem baj, csak szakmai kívánalom, hogy a módosítani kívánt kulturális törvény és a helyi közművelődési rendeletek is közművelődési közösségi szintérként azonosítsák az IKSZT-ket.

A pályázat erénye, hogy a nyerteseknek legalább középiskolai végzettséggel egy fő helyi lakost teljes munkaidőben kell foglalkoztatniuk, tehát a háznak van gazdája. Szintén szakmai kívánalom lenne, hogy azt az egy főt kötelezzék szakmai végzettség megszerzésére azon a településen, ahol a közművelődés hangsúlyosan szerepel az Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben.

Az Albensis ISZMK-val azért pályáztunk, hogy elsősorban a közművelődéssel kapcsolatos szakmai munkát segítsük. A 2012. június 18-ai szakmai napra várjuk a kollégákat, a fenntartók képviselőit, a házak "lakóit", hogy beszélhessünk a fejlesztési lehetőségekről, hogy kapcsolatok kialakítását segítsük, hogy mi is megismerjük őket, tárgyalásokat folytassunk arról, hová, milyen rendezvényt vigyünk, hogy a pályázatokon való részvételre buzdítsuk őket.

Jelen pályázat hamarosan lezárul, de mentori szerepünk marad, hiszen itt vagyunk még, az intézmény még működik, kollégáink pedig szakmai kompetenciákkal felvértezve várják a szakmai, módszertani kérdéseket, kéréseket.

Juhász Zsófia
igazgató

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk