HÍREK

Országos népmese-konferencia Pécsen

2017. október 01., 00:49 | MMK | Gonda Emma

Idén már XIII. alkalommal szervezte meg a Magyar Olvasástársaság és Hagyományok Háza az Országos népmese-konferenciát a magyar népmese napja alkalmából 2017. szeptember 22-én Pécsett. Az idei év különleges aktualitást is biztosított a programnak, hiszen 2017/18 a népmese éve.

A program hivatalos köszöntői után bevezetésként népmeséket hallgathattak a résztvevők.  Délelőtt érdekes előadásokat, összehasonlításokat hallhattak a népmese és a műmese hasonlóságáról és különbözőségéről. Az előadók Gombos Péter, Sándor Ildikó, Pompor Zoltán mesekutatók más-más irányból közelítették meg a témát.

A konferencia egyik fő kérdése, témája a revival mesemondás volt.

A délutáni előadók felvillantották, hogy hogyan lesz ma valaki mesemondó, mi a különbség a mai mesemondók és korábbi időszakok mesélői között, és arról is beszéltek, hol a helye és mi a szerepe, a küldetése ma a népmesének.

Szabad Boglárka előadásában bemutatta a Hagyományok Háza Mesebeszéd elnevezésű applikációját és módszertani CD-jét, melyet az intézet az élőszavas mesemondók segédanyagának szán, de jól használható az irodalom és anyanyelv oktatásában is.

Az érdeklődők megtudhatták, hogy a Hagyományok Háza Magyar népmese - hagyományos mesemondás címmel 2018-ban ismét meghirdeti 60 órás akkreditált pedagógus továbbképzését.

A konferencia résztvevői másnap Eszékre látogatottak. A Magyar Oktatási és Művelődési Központban a népmese mai helyzetéről tartott kerekasztal beszélgetéssel zárult a program.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk