HÍREK

A mesék élni segítenek

2014. február 17., 23:15 | MMK | Sevella Zsuzsanna

TÁR-TÚRÁNK 2. állomásán a mesék világába, a csodák és a fantasztikumok világába léptünk.

A mesevilág sűrített formában tükrözi a világot, melyhez burkolt, szimbolikus formában segítséget ad. Ezért is olyan fontos, hogy minél többször elkalandozhassunk benne. A mese szimbolikus nyelven beszél örömről, bánatról, szorongásról, félelemről, életről és halálról. Megtanít logikusan gondolkodni, problémát megoldani, döntéseket hozni, együttműködni, elfogadni a vereséget, viselni a győzelmet.


A mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legnagyszerűbb eszköze. Bruno Bettelheim szerint  a mese intellektuális szinten gondolkodásra, a képzeleterő fejlesztésére és önismeretre ösztönöz;  emocionális szinten nemcsak feszültségoldó, harmonizáló, hanem megtanít valakivel azonosulni is, pl. átélhetők a mesehősök megpróbáltatásai. Szociális szinten a mese alkalmas a humán értékek, az erkölcsös viselkedés kódjainak megtanítására.

A mese megtanítja, hogy egyszerre van szükség a szívre és az észre.

A délután során beszélgettünk a projekt módszerről, melynek középpontjában természetesen a mese állt. Noha sok éve ismert maga a módszer, a benne rejlő lehetőségeket csak kevesen alkalmazzák a mindennapokban. Egyik nagy előnye, hogy a projekt egész folyamata alatt több műveltségi területet is összeköt. A mese mentén fejleszthetjük az anyanyelvet, a matematikai képességeket, dramatizálhatunk, zenéket kapcsolhatunk hozzá, mozgásos játékokat játszhatunk és mindeközben számtalan lehetőség adódik a nevelésre. A példákkal illusztrált előadás után ki-ki kedve szerint választhatott magának alkotó tevékenységet. Mesebeli hátterek, fák és játékok születtek.

Ezen a délutánon mindannyian egyet értettünk abban, hogy a mesére minden korban szükségünk van. Olykor nem is arra van szükség, hogy a mese "szóljon" valamiről, hanem arra, hogy békésen, időt szakítva egymásra, egymásra figyelve együtt legyünk.

"...s míg kis szíve nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kíván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
így kérünk: Ülj le közénk és mesélj."
(József Attila)

 


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk