HÍREK

Mesterségek Ünnepén

2016. szeptember 09., 00:31 | MMK | Sevella Zsuzsanna

Nagy örömmel vettünk részt augusztusban a kézművesség, a népművészet legnagyobb hazai rendezvényén.

Idén a Budapest Történeti Múzeum egyik udvarában vártuk az érdeklődőket augusztus 18-21. között. Terecskénket otthonosan, játékszoba-szerűen tudtuk berendezni. Információs pultunk és sátrunk mellett játszószőnyeggel, tárgysimogató polccal, festő állványokon elhelyezett óriás kirakókkal, színezőkkel, furfangos feladatokkal vártuk a kisebbeket-nagyobbakat.

Játékaink alapját a MintaKINCStár foglalkoztató füzetek alkották. Az eddig megjelent Fák és Papírra hímezve kiadvány mellett a nyomdai előkészítés alatt álló Virágok c. kötet feladataival itt találkozhattak először a látogatók.

A MintaKincstár foglalkoztató-sorozat már óvodás kortól használható szülői segítséggel. Az iskolás korosztály lépésről-lépésre kidolgozott és felépített útmutatás alapján önállóan is használhatja. Sevella Zsuzsanna, a játékok fejlesztője úgy állította össze a gyűjteményt, hogy logikus, áttekinthető, egymásra épülő sorozatot alkossanak, melyek együtt, de külön-külön is játszhatók.

A sorozat célja a hagyományőrzés, az elődeink által használt mintakincs megismertetése és megőrzése, az ismeretek bővítése, megerősítése. A játékok Fejér megyei hímzésminták felhasználásával, továbbgondolásával készültek.

Játékkészítő műhelyünk az alkotóművészeket összefogó M-ART egyesület tagjaként Fejér megyét is képviselte a várban. Egyesületünk és műhelyünk tagjai úgy gondolják, hogy a művészeti anyanyelv elsajátításában fontos a hagyományos mintákkal való megismerkedés.

Öröm volt számunkra az önfeledten játszó, feladatokat megoldó, kíváncsi gyerekeket, felnőtteket látni. Nagyon sok érdeklődővel alakult ki rövidebb-hosszabb beszélgetés, mely során céljainkról, terveinkről is tudtunk a munkánk iránt érdeklődőkkel beszélgetni. Reméljük, 2017-ben újabb füzetekkel, játékokkal tudunk majd megjelenni és újabb eredményekről, kezdeményezésekről számolhatunk be a látogatóknak ezen a rendezvényen.Programok

Világjelek

2017. október 4. (szerda) 17:00
- 2017. október 29.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Csajos est: Zsebünkben a boldogságunk...?

2017. október 25. (szerda) 18:00

Barátság mozi

Játékok textilből, fából, termésekből

2017. október 26. (csütörtök) 09:00

Mesterségek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk