HÍREK

Dinnyésen "páváskodtak" a népdalosok, népzenészek

A remélt jó idő helyett kiadós eső várta a XIX. Térségi és Országos Népzenei Minősítő résztvevőit Dinnyésen, a Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban 2017. május 7-én. A házigazda Iglice Népdalkör tagjai már kora reggeltől várták a dalos társakat, díszítették a termet, előkészítették a rendezvényt, útbaigazították a messziről érkezőket.

Tóth István, Gárdony polgármestere nyitotta meg a programot, és köszöntötte a vendégeket.

A Fejér Megyei Népzenei Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében megvalósuló bemutatót a Nemzeti Kulturális Alap Népművészet Kollégiuma is támogatta. A szakmai zsűri tagjai Vakler Anna népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Birinyi József népzenész, a Hungarikum Szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke, Németh István népzenekutató, a Zenetudományi Intézet munkatársa és Varró János népzenész, népzenepedagógus, a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára voltak.


12 produkció mutatkozott be a színpadon, néhányan térségi minősítést kértek, többen az országos szintet célozták meg, és voltak olyan fellépők, akik szerették volna "tét nélküli fellépéssel" a szakmai grémium útmutatását kérni munkájukhoz. Színes, változatos volt a mezőny korosztályi tekintetben, valamint a színpadi produkciókban választott tájegységek, a népviseletek tekintetében is, énekesek, hangszeresek, szólisták és dalkörök váltották egymást.

A műsor után a házigazdák finom gulyáslevesének felszolgálása következett, majd a zsűri tanácskozásának idején moldvai tánclépésekkel ismerkedtek a résztvevők. Közben szerencsére az időjárás már a szebbik arcát mutatta, így a helyi szervezők az érdeklődőknek megmutatták a hagyományőrző központot és a templomot.

A délután 14.00 órakor kezdődő értékelésre zsúfolásig megtelt a művelődési ház nagyterme. Birinyi József elnök személyes benyomásaival kezdte az összefoglalót, örömmel mondta el, hogy minden alkalommal szívesen jön Fejér megyébe zsűrizni. Jó tapasztalni, hogy mindig vannak új fellépők, a fiatalabb generációk képviselői biztosítják az utánpótlást és a folyamatosságot a népdalkörök működésében. Veretes, igényes és értékes dalokat hallhatott a zsűri, kiváló gyűjtésekből válogattak az énekesek, melyeket jó ízléssel "foglaltak" dalcsokrokba. Vakler Anna "Anyák napja" alkalmából kiemelte, hogy zenei anyanyelvünket is ünnepeljük ennek az örökségnek az őrzésével, továbbéltetésével. Sok ifjú résztvevője volt a minősítőnek, rájuk nagy feladat vár a következő évtizedekben. Úgy tanulják a népdalainkat, hogy közben már terveket szőnek a jövőre, néhányan hivatásul is választják majd az éneklést, zenélést, tanítani fogják az utánuk következőket... Kérjük, tegyék ezt mindig ezzel az igényességgel, lelkesedéssel!

Szép pillanata volt az értékelésnek, amikor - egy nemes és kedves felajánlás alapján, melyben Soós János citerakészítő mester egy csodálatos, "Népi iparművészeti remek" minősítést elnyert hangszert ajánlott fel a minősítő egy résztvevőjének - a zsűri véleménye alapján a felajánlott citerát Koncz Máriának ítélték oda. Mária régóta foglalkozik népzenével, gyermekeket és felnőtteket egyaránt tanít, a minősítőre négy csoportot nevezett be ez alkalommal is... Méltó helyre került tehát a hangszer, nagyon sokan fogják hallgatni csodás hangját a jövőben.

Tisztelettel köszönjük a felajánlást!

 

A szakmai zsűri a következő okleveleket adta át a minősítő végén:

 

 

Csoport/Produkció                                                              Elnyert fokozat

 

 

1.    Iglice Népdalkör                                                            Arany páva

2.    Sárosdi Népdalkör                                                         Országos arany

3.    Tarcsai Veronika - Török Anita                                      Országos ezüst

4.    Ádám Blanka                                                                 csak szakmai értékelést kért

5.    Baracsi Barátság Nyugdíjas Egyesület Dalköre            Országos arany

6.    Vadonnőtt Gyöngyvirág Dalkör                                    csak szakmai értékelést kért

7.    Király Imre                                                                     Térségi dícséretes

8.    Hantosi Népdalkör                                                         Országos arany

9.    Dombi Viktória                                                              Országos ezüst

10.    Érdi Bukovinai Székely Népdalkör                             Térségi kiváló

11.    Retye-Rutya Női Dalkör                                              Térségi kiváló

12.   Taktaszada Pávakör Egyesület                                      Arany páva

 

 

Az értékelés végén a zsűri külön méltatta az Arany pávát elnyert együttesek munkásságát. A napi programot az egyéni konzultációk zárták, együttesvezetők, szólisták és felkészítők tanácskoztak a zsűritagokkal. A produkciók részletes és személyes elemzésére, értékelésére is volt lehetőség.

A XIX. minősítő ciklus csak 2018-ban ér véget, lesz lehetőség tehát a további bemutatkozásra.

Köszönjük az Iglicének, köszönjük Dinnyésnek, hogy ott lehettünk ismét ezen a gyönyörű helyszínen!

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk