SZAKMAI HÍREK

Új vezető a Magyar Művelődési Intézet élén

2012. július 12., 20:55 | kormany.hu |

Állománygyűlést tartottak a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátuson, ahol L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az intézet új feladatainak ismertetése mellett bejelentette: a jövőben Závogyán Magdolna irányítja megbízott főigazgatóként az intézetet.

A Magyar Művelődési Intézet apparátusának és szervezeti felépítésének alkalmassá kell válnia arra, hogy integrálja a megyei közművelődési intézményeket, szervezeteket és feladatokat. Olyan módszertani ajánlásokat kell a jövőben megfogalmaznia, amelyek segíthetik a közművelődési intézményrendszert a társadalmilag, gazdaságilag és kulturálisan elvárt átalakulásokban. Ezt nemcsak a kormányzás hatékonyabbá tétele indokolja, hanem az uniós irányelveknek megfelelő, fenntartható fejlesztések is. Az intézet a jövőben a közgyűjteményekkel kapcsolatos háttérmunkát is fog végezni.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az állománygyűlésen bejelentette: a 2007-ben kényszerből az intézethez csatolt Képzőművészeti Lektorátust leválasztják, és az a jövőben a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) részeként, szakmai önállóságát megtartva végzi majd munkáját. A racionalizálásnak köszönhetően létrejön egy tisztán közművelődési és közgyűjteményi profilú intézet, illetve egy alkotóművészeti szakmai szervezet. A két intézmény alapító okiratainak módosítását a tárca ennek megfelelően kezdeményezte.

L. Simon László beszélt arról is, hogy az átalakítandó, átszervezendő Magyar Művelődési Intézet irányítását új szakmai vezetőre kívánja bízni. Megköszönte Borbáth Erika főigazgató asszony eddigi munkáját, és bemutatta az intézet új, megbízott főigazgatóját, Závogyán Magdolnát, akinek el kell kezdenie az intézmény átszervezését.

Závogyán Magdolna eddig a Békés Megyei Önkormányzati Hivatalban dolgozott kulturális referensként, és többek között feladata volt a megyei közművelődési, közgyűjteményi és előadó-művészeti intézmények - művelődési központ, levéltár, könyvtár, múzeum, színház, bábszínház, szimfonikus zenekar - fenntartói szintű szakmai felügyelete, koordinációja, és az ágazattal összefüggő megyei stratégiák elkészítése.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk