HÍREK

Mobillal másképp

2018. február 05., 00:08 | MMK | Fotó: Igari Balázs

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat keretében nyílt meg a Facebookról ismert MobilArt alkotócsoport Mobillal másképp című kiállítása a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor kiállítóterében. A közösség mostani kiállításán a - 2016-ban feltöltött - legjobb képekből álló válogatást tekinthetik meg a látogatók. A március 2-ig látogatható tárlatot Bakonyi István irodalomtörténész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

A fehérvári tárlat egy országos vándorkiállítás második állomása: a képeket tavaly Budapesten láthatta először a közönség - tudtuk meg Horváth Reni fotográfustól, aki a fehérvári kiállítást szervezte, és akinek több fotója is látható a kiállításban. A tárlatot megnyitó Bakonyi István emlékeztetett arra, hogy az ember ősi vágya megörökíteni az őt körülvevő világot - gondoljunk csak a barlangrajzokra -, és bár a fényérzékeny anyagokat már az ókorban is ismerték, nagyon hosszú út vezetett a fényképezés megvalósulásáig, de már a 19. századból is ismerünk fotókat, például Petőfi képmását. Az irodalomtörténész felidézte, hogy nem is olyan régen még napokat kellett várni arra, hogy az előhívásra beadott filmjeinkről képek készüljenek, ma pedig a digitális technika jóvoltából azonnal látjuk fotóinkat.


A tárlatot Bakonyi István irodalomtörténész nyitotta meg


"Itt és most olyan fotókat láthatunk egy országos vándorkiállítás keretében, amelyek mobiltelefonnal készültek. Profi fotósok felismerték, hogy így is lehet érvényes alkotásokat létrehozni. Igen, a telefon... Évtizedekkel ezelőtt még sorban álltunk egy-egy fülke előtt, hogy szeretteinkkel váltsunk néhány szót. És a vonalra is oly sokat kellett várnunk... Mobiltelefonról még csak nem is hallottunk. Aztán most itt van a kezünkben. Nyomogatjuk éjjel-nappal. Ha kell, ha nem. S a hajdan beszélgetésre született készülék dédunokájával mi mindent csinálhatunk a XXI. században!

S az is milyen szép szó, hogy MobilArt. Ami ugye nem árt senkinek. Sőt! Valóban: mobillal másképp is lehet. Például szépséges tájat is. A hozzám hasonló, hozzá nem értő lehet, hogy észre sem veszi az új technika jelenlétét. És lehet akár Országh Lili előtt is tisztelegni. És lehet grafikával kacérkodó képet is készíteni, miként a székesfehérvári Horváth Renáta teszi. És lehet drámát kifejezni egy utolsó hívással kapcsolatban. Igen, a fotó is elmond emberi történetet, örömet és szomorúságot, kétséget és reményt" - mondta többek között Bakonyi István.


A kiállítás megnyitóján közreműködött Hajnal Roland (Dj. Zsiráf), aki bakelitekről a 70-es, 80-as évek zenéiből játszott.

Kiállító alkotók:
Ambrits Tamás, Balázs Nóra, Budavári Csaba, Cserkuti György, Faragó Ferenc, Gábor Béla, Hainer István, Handó Gergely, Horváth Reni, Hupján Attila, Juhász Bogi, Kelemen Sándor, Király László György, Kiss Marianna, Klesitz Piroska, Losonczi József Márk, M. Schmidt János, Medvegy Barbara, Attila Meenghan, Moldován Attila, Molnár Zoltán, Nádházi László, Németh Kriszta, Németh Tibor, Oncsó Ferenc, Pfliegel Bálint, Pölcz Klaudia, Soltész Boglárka, Ujhelyi Zsolt, Ujvári Sándor, Vajda János

A Mobilart a Facebookon »

További képek a Kultúrházak éjjel-nappal galériájában:

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk