HÍREK

Időzenetengelyek

2014. március 06., 22:34 | MMK |

Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A tárlatot és az alkotót dr. Kiss Natália, a Dunaújvárosi Főiskola rektorhelyettese ajánlotta a közönség figyelmébe, a kiállítás április 6-ig látogatható.

A megnyitó közönségét Pálfalvi András, a Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója köszöntötte, aki bevezetőjében visszaemlékezett harminc évvel ezelőtti első találkozására Móder Rezsővel és műveivel.  Felidézett további, számára emlékezetes momentumokat is, például amikor először pillantotta meg Móder Rezső hatalmas acélszobrait a Duna partján, vagy amikor az MMK előző, Liszt Ferenc utai épületében rendezett kiállításra teherautóvel érkezett egy olyan acélszobor, amely nem fért be az épületbe, és a kiállítás ideje alatt az udvaron volt látható.


Móder Rezső, dr. Kiss Natális és Pálfalvi András


Dr. Kiss Natália ugyancsak visszaemlékezéssel kezdte megnyitó beszédét: mint mondta, számára meghatározó élményt jelentett, amikor annak idején a Dunaújvárosi Főiskola rektori hivatalában megpillantotta Móder Rezső egyik alkotását, és az intézménybe kerülve első teendőinek egyike volt, hogy a saját irodájába is szerezzen ilyen képet.

A tárlatot a következő gondolatokkal nyitotta meg:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, művészek, barátok és ismerősök, érdeklődő közönség!

Móder Rezső Munkácsy-díjas, „MM”-díjas avantgard hivatásos képzőművész hozta el alkotásait a Fejér Megyei Művelődési Központ és Művészetek Háza kiállítótermeibe.

Móder Rezsőt nehéz pár szóban bemutatni. Szakmája szerint: mobilszobrász, fémzeneszerző, festőművész, grafikusművész, objektversíró, akcióművész performer, és művésztanár. Egy is elég lenne egy alkotóművésznek, de Móder számára ez a hét felsorolt szakma együtt teszi ki a nagybetűs SZAKMÁT; a kiteljesedést, az Alkotó egységét. 

Móder Rezső már 1970 óta jelen van a közéletben egyéni és csoportos, országos és nemzetközi kiállításaival. 93 nagy egyéni kiállítást, 160 külföldi nemzetközi tárlaton való részvételt, valamint közel 500 csoportos, országos tárlaton való megjelenést tudhat magáénak. Performanszokat, zeneműveket több mint 170 alkalommal adott már elő.

Nagyon büszke arra a múzeumra, mobilparkra, amit mobilszobrászként 1988-ban hozott létre édesanyjával Dunaújvárosban, az Óvárosban, Pentelén. Ez a világ egyetlen olyan múzeuma, ahol különleges öt- és hatdimenziós acélszobrok és szoborszerkezetek zenélő hangszerszoborként funkcionálnak. 1996-ban hivatalos keretek között adta át használatra a városnak, és azóta is rendszeresen tart koncerteket, tárlatvezetéseket a parkban.

A 60. évében járó Móder ma egyéni kiállítására IDŐZENETENGELYEK című nagyméretű olajfestményeit és multimédia-bemutatóját hozta el nekünk. Ez csak egy szerény válogatás az elmúlt évtizedek hatalmas gyűjteményéből. Külön figyelemreméltó olajfestményei közül az 1974-ben készült „Nagypapánál” című, családi jellegű figurális kép, melyen jól látszanak a már akkor feltűnő „móder jegyek”: a zene megjelenése a képen, az úszó illatos sütemények, a pipafüst, az izzó, dagadó kályha, az öregség jegyei, a mozgó kutya, és még sorolhatnánk. A futurizmus, szürrealizmus, a zeneiség egyszerűsített jelrendszere, mely későbbi művein is megjelenik. Ezek az egyedi, csak rá jellemző, néhol meghökkentő jegyek hol harsányan kiabálva, hol csak elrejtve, egy-egy mozzanatban találhatók meg, de mindegyik alkotáson jelen vannak.  Munkáit, és őt magát hitelessé, felismerhetővé teszik.


Móder avantgard és tudományos kísérletező művészeti tevékenysége hiteles és maradandó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy érettségi tétel lett irodalomból néhány dunaújvárosi középiskolában, hogy 1987 óta tanítják Móder komplex művészetét egyetemeken, főiskolákon, hogy zene- és képzőművészet kapcsolata témában országszerte sokan vizsgáztak és vizsgáznak Móder művészetéből.

Mindez nem csupán a tehetségnek az eredménye, hanem annak a küzdelemnek is, amelyet Móder Rezső nap mint nap folytat azért, hogy a korábban említett egység fennmaradjon, hogy a művészet iránti elkötelezettségével üzenni tudjon, hogy makacsul bizonyítsa, hogy mai világunkban is, és mindig is szükség lesz a művészetre.

Ahogy szerényen megjegyezte: ma szabadságot vett ki a Dunaújvárosi Főiskolán, ahol délutáni műszakban dolgozik, hogy eljöhessen, és tiszteletét fejezze ki a közönségnek, és szeretett alkotásainak. Mert nem magát akarja ünnepeltetni, hanem festményeit, amiket a raktárból most a fénybe hozott, hogy mától ismét tanítsanak bennünket.          
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk