HÍREK

Rajt, rajongással: sikeresen indult a Mozaik Múzeumtúra

2017. március 30., 00:21 | MMK |

A XV. kerületi Kontyfa Iskola volt a nagyszabású múzeumpedagógiai sorozat első állomása március 21-én: több mint 300 felsős diák ismerkedhetett interaktív feladatokon keresztül a hazai múzeumok kínálatával. A következő hetekben további hét iskola fogadja be a színes programot, melynek középpontjában az élmény általi tanulás és a múzeumlátogatás örömeinek felfedezése áll.

A Kontyfa Iskola diákjai kerek évfordulókhoz (1956, Arany János-emlékév, Kodály-emlékév, reformáció-emlékév) kapcsolódó kreatív feladatok, játékok révén barátkozhattak a jelenben élő múlttal, a múzeumok atmoszférájával, de saját képességeikkel és kíváncsiságukkal is. Minden osztály aktív résztvevője volt a színes programokban gazdag napnak: több osztályteremben és az iskola aulájában paralell zajlottak a vetélkedők, bemutatók. A csapatok menetleveleikre gyűjthettek pontokat az egyes állomásokon.  A legnépszerűbb feladatok között szerepelt az iskola méltán híres történelemtanárának, Balatoni József Jocó bácsi "kocsmakvíze", a 19. századi korhű jelmezek, Vasváry Pál és Laborfalvi Róza kabátjainak felpróbálása és a fotózkodás a Pilvax Kávéházban, a hangszerbemutató vagy a kocsifestés, de lelkesen írtak a gyerekek Facebook-posztot a Toldi híres jeleneteiről, vagy épp slam poetryt Arany-művek alapján, sőt, verses üzeneteket Arany János Kapcsos könyvébe is.


A két nyertes osztály meghívást kapott az április 1-i Legyen élmény a tanulás! című formabontó edukációs expóra.

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Néprajzi Múzeum szakmai felügyeletével valósul meg, melynek az Örökség Kultúrpolitikai Intézet a lebonyolítója. A kísérleti jelleggel elindított iskolai edukációs programsorozat főszervezője és megvalósítója pedig a Felelős Szülők Iskolája. A következő hetekben további hét iskolába, budapesti, százhalombattai, kistarcsai, agárdi helyszínekre látogat el a program.

Március 24-én elkezdődött a tavaly ősszel nagy sikerrel elindított országos múzeumi roadshow: elsőként Egerben, a Dobó István Vármúzeumban vehettek részt az érdeklődők különböző ismeretterjesztő programokon, melyek a végvárak korába kalauzolták el a résztvevőket. A tavaszi Mozaik Múzeumtúra Roadshow 2017. március és május között összesen hat városba - Eger, Sopron, Szombathely, Szolnok, Szeged, Veszprém- látogat el, hogy egész napos rendezvények segítségével népszerűsítsék a múzeumba járást.

 

www.mozaikmuzeumtura.hu , www.felelosszulokiskolaja.hu


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk