MMK

Évadot zártak a kézművesek

2016. június 09., 14:07 | MMK | Fotó: Kelemen Anna, Lőrincz Miklós

Faragások, szőttesek, hímzések, kosarak, fonott korsók, kerámiák, csuhé- és bőrtárgyak, játékok, ameddig a szem ellát: megnyílt az intézményben működő kézműves műhelyek hagyományos évadzáró kiállítása a Művészetek Háza kiállítótermében.

Az évad legszebb alkotásaiból nem könnyű válogatni: mint a vendégeket köszöntő Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója elmondta, első pillantásra talán zsúfoltnak tűnik a kiállítóterem, pedig ez csak pici ízelítő a műhelyek idei munkáiból. A július 3-ig megtekinthető tárlaton a szövő, a hímző, a kosárfonó, a kerámia, a fafaragó, a csuhé, a bőrtárgykészítő és a játékkészítő műhely tagjai mutatkoznak be új tárgyaikkal. A megnyitón a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola Abanda zenekarának tagjai játszottak.


Lukács László megnyitójában áttekintette a fehérvári kézműves műhelyek
történetének elmúlt negyven évét


A kiállítást Lukács László néprajzkutató nyitotta meg, aki elöljáróban arról beszélt, hogy a népművészetet régóta temetik: ő már egyetemistaként is azt tanulta, hogy kihalásra van ítélve - ehhez képest, bármerre is néz Fehérváron vagy a megyében, mindenütt népművészek dolgoznak. Tovább él, sőt, fejlődik a tárgyalkotó népművészet, és folyamatosan érkezik az utánpótlás is, akiknek a mostani mesterek továbbadhatják kézműves örökségüket.

Lukács László felidézte, miként indultak a hetvenes évek elején a Fejér Megyei Művelődési Központ égisze alatt ezek a műhelyek, szakkörök az akkori, Liszt Ferenc utcai épületben; miért és hogyan jött létre a Fehérvári Kézművesek Egyesülete és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület,  milyen tevékenységek folynak a Rác utcai a Mesterségek Házában és a Kézműves Házában. Mint mondta, a kezdet nem volt egyszerű, néhány szakmában meglehetősen messziről érkeztek a szakkörvezetők, hogy tudásukat átadják a helyieknek - ma viszont már ott tartunk, hogy a fehérváriak is országos eseményeket szerveznek, például két hét múlva azt a Tűzzel-vassal fesztivált, amelyre az ország minden részéről érkeznek kovácsok, késesek, kardkészítők.

Megnyitójában kiemelte többek között Párniczky Józsefnét, a hímzés nagyasszonyát,  aki - mint mondta - nem csak tűvel, de tollal is dolgozik: összegyűjtötte, lerajzolta, lefotózta és megjelentette Fejér megye mintakincsét; neki köszönhető, hogy az utókor számára megmarad például a Fejér megyei fehérhímzés. Lukács László nem titkolta, hogy a Fejér Megyei Értéktár Bizottság tagjaként azért is dolgozik, hogy ezek a néprajzi kincsek is bekerüljenek az értéktárba.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk