KIÁLLÍTÁSOK

Műhelymustra

2011. június 03., 22:12 | fehervar.net | L. M., fotó: Göbölyös Imre

A Megyei Művelődési Központban működő kézműves műhelyek munkáiból nyílt kiállítás az intézmény kiállítótermében. A július 6-ig látogatható kiállítást Varró Ágnes néprajzkutató ajánlotta a közönség figyelmébe.


Varró Ágnes és Máhr Zoltán egyaránt
a hagyományápolás fontosságát hangsúlyozta

A gazdag tárlaton a szövő, csipkekészítő, hímző, kárpitszövő, foltvarró, nemezelő, gyöngyfűző, bőrtárgy készítő, fazekas, kerámia és kosárfonó műhelyek alkotásai láthatóak. A tárlatot a szakkörök munkáját is segítő Komendó Gabriella és Kövics Erika rendezte.

Máhr Zoltán a megnyitón megjelenteket köszöntve arról beszélt, hogy lassan hagyományosnak tekinthető ez a nyár eleji kiállítás, amellyel az intézményben működő csoportok bemutatkoznak a közönségnek, egymásnak és maguknak. „Nincs is annál fontosabb, hogy a kézművesek az általuk őrzött hagyományokat továbbadják” – hangsúlyozta az MMK igazgatóhelyettese.

– Miért jó kézműves szakkörbe járni? – tette fel a kérdést Varró Ágnes néprajzkutató, és mindjárt meg is válaszolta azt: – Mert jó olyan emberekkel együtt lenni és együtt alkotni, akiknek hasonló az érdeklődési köre, hasonló mesterség érdekli, mint minket. Mert tapasztalatot lehet cserélni, egymás ötleteiből, hibáiból lehet tanulni. Mert kiváló szakkörvezetők vannak, akik átadják tudásukat. Mert új mesterfogásokat, új ismereteket lehet tanulni. Mert hasznosan, alkotó munkával lehet eltölteni az időt. Mert odafigyelünk egymásra, és nem csak a mesterségről beszélgetünk, hanem az élet más dolgairól is.

Varró Ágnes röviden összefoglalta a szakkörök történetét is. Emlékeztett rá, hogy 1999-ben még csak két szakkör, a hímző és a csipkeverő működött a házban, 37 taggal, ma pedig már százhúszan járnak az intézmény 12 szakkörébe, és a Művészetek Háza mellett a Rác utcai Mesterségek Házában is otthonra talátak a szakkörök, műhelyek. Arról is beszélt, hogy a kiállított munkák egy része profi alkotás, de akadnak köztük szárnypróbálgatások is, hiszen vannak, akik még csak most kezdik elsajátítani a szakmai fortélyokat.


Nem csak szépek, hasznosak is

Az egyes szakkörök munkáit a következő gondolatokkal mutatta be a néprajzkutató: „A Megyei Művelődési Központ hímző szakkörének kiállított alkotásai igazi remekművek. A jelenleg Gerebics Lajosné irányításával működő hímzőkör munkáit régóta ismerem, több kiállításukat is megnyitottam már, tehát saját tapasztalatból tudom, hogy lankadatlan magas szakmai színvonalon dolgoznak. Alkotásaikra nemcsak a szép technikai kivitelezés, hanem a néprajzi hitelesség is jellemző. A különféle tájegységek motívumkincsét megvalósító hímzéstervek elkészítésekor a legfontosabb szempont a népművészeti minta- és színvilág tiszteletben tartása, követése, felhasználása. A magyar hímzéskincs rendkívüli változatosságából nyújtanak ízelítőt a szakkör itt felvonultatott új alkotásai: láthatunk rábaközi, békési, hódmezővásárhelyi, gömöri, csornai, hövelyi, tótkomlósi, sárközi, drávaszögi, kalotaszegi, mezőségi, valamint úri hímzéseket.

A textillel kapcsolatos alkotóművészet másik fontos területe a szövés. Az ezzel foglalkozó szakkör, melyet Dr. Gulyás Antalné és Sereg Mátyásné vezetnek, a mostani kiállításra gyapjú szőtteseket készített: faliszőnyegeket, díszpárnákat, tarisznyákat. Itt említeném meg a kárpitszövők munkáit is, sajátos technikával készített faliképeik a természetes anyagok művészi alkalmazásának beszédes példái.

A foltvarrók által készített szatyrok, táskák használati értékük mellett arra hívják fel a nejlonszatyor korszak látogatójának figyelmét, hogy ezen a területen is létezik igényes, egyedi környezetbarát, használható, ötletes megoldás. A kerámia és a fazekas szakkör tagjai használati- és dísztárgyakat hoztak: tálakat, vendégkínálókat, dísztányérokat, szenteltvíztartót.

A kosárfonók használati eszközöket készítettek: vékákat, kasokat, tároló kosarakat.

Kiemelkedően igényes technikai kivitelezés jellemzi a bőrösök alkotásait, amelyek nemcsak szépek, hanem használat tekintetében alkalmazkodnak a mai kor igényeihez is.

A csipkekészítők változatos, finom mintáira is rácsodálkozhatunk: mennyi ötlet, mennyi lehetőség rejlik ebben a technikában” – zárta gondolatait Varró Ágnes, aki jó szívvel ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a homo faber, az alkotó, a kézműves ember munkáinak köszönhetően létrejött kiállítást.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk