CIVIL HÍREK

Látogatás a Müpa fesztivál színházában

2014. október 04., 21:56 | FKE |

2014. október 3-án a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában jártak a Kodály Zoltán Gimnázium diákjai a Fonódás Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537. azonosítószámú pályázatban a "Művészbejáró" témanapok keretében. A Bozsik Yvette Társulat előadásában a Mozart Varázsfuvola című operája alapján készült táncjátékot tekintették meg.

Fata Ilona és Raitsits Tivadar szervező tanárokat kértük meg ezúttal is, hogy meséljék el élményeiket:

"Az 1992-ben létrejött társulat egy 90-es évek közepén alkotott koreográfiát újított fel. A Kossuth-díjas balettművész és koreográfus újraértelmezte az ismert történetet: a népszerű opera zenéjét megtartva, szüzséjét aktualizálva vitte színre a Mozart-darabot. 

Az előadást megelőzően a tanulók beszélgetés keretében eleveníthették fel ismereteiket  a Mozart-műről, majd a táncjáték megtekintése után is kicserlték véleményüket a látottakról. Szükség is volt erre, mert a tanulók ugyan beazonosíthatták az opera szereplőit, azonban a rendezés során új tulajdonságokkal, váratlan jellemvonásokkal léptek színre az operafigurák. Újszerűnek hatott a modern és eszköztelen színpadkép, az aktualizált jellemrajzok és a tánc mozdulataival megjelenített tartalom. A fiatalok főleg Papageno alakját látták összetettebbnek, meglepetést váltott ki az Éj királynője figura profanitása és Sarastro erőszakos céltudatossága.

A társulat táncosainak művészi előadásmódja nagy elismerést váltott ki a tanulók körében. A hatáshoz nagyban hozzájárult a Mozart-opera magas színvonalú zenei előadása és az ezzel egyenértékű táncszínházi kifejezésmód.

Diákjaink örültek annak, hogy ismét lehetőségük adódott eljutni a MÜPA Fesztivál Színházába. A fiatalok nem először jártak táncszínházi előadáson, ennek ellenére nagy várakozással néztek elébe az előadásnak, hisz Bozsik Yvette Társulatát eddig nem ismerték." 

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk