ÁLLANDÓ CSOPORTOK

Derkovits Képzőművészeti Kör

A Derkovits Képzőművészeti Kör fél évszázados múltjával Fejér megye legrégebbi és legrangosabb alkotóköre. Alapítója, több mint három évtizeden keresztül vezetője, meghatározó személyisége a székesfehérvári festőművész-tanár Ballagó Imre volt.

Ballagó tanár úr követte a korábbi hazai hagyományokat, így pedagógiai munkája két célt is szolgált: segíteni, felkészíteni a főiskolákon továbbtanulni szándékozókat, és beavatni a grafika, a festészet titkaiba azokat, akik csupán a maguk és szűkebb környezetük örömére kívántak alkotni.

Mindkét célkitűzés kiválón teljesült: Ballagó tanár úr egykori tanítványai, hallgatói közül többen jeles hivatásos művészek, tanárok lettek, sok amatőr rejtett tehetsége kibontakozhatott, nagyobb közönség számára is éretté vált. És megteremtődött egy harmadik érték is: a közösség, amelynek jó részese lenni, ahol élvezet és öröm a tanulás.

Ezek az alapelvek és értékek a társadalmi körülményeknek megfelelő arányváltozásokkal a mai napig meghatározzák a Kör életét, munkáját.

Ballagó Tanár úr nyugalomba vonulása után Bujdosó Dénes, Hollandiából hazatelepült festőművész vállalta a Kör vezetését és hagyományait.  Nagy érdemei vannak abban, hogy a Megyei Művelődési Központ átköltözésével, a patinás műhely elvesztésével járó sérüléseket a Kör munkája nem szenvedte meg, a folytonosság megmaradt.  Ő vezette be az azóta is minden évben megszervezett egy hetes-nyári alkotótáborokat, a közös munka és élményszerzés kiváló formáját.

A Kör vezetését egy évtizede Szentes Ottokár képzőművész vette át, aki a grafikán, festészeten kívül a plasztikának, fafaragásnak is avatott ismerője. Irányításával, pedagógiai munkájával folytatódott a fél évszázados hagyomány.

Eredményeikről a Művelődési Központban a már hagyományos decemberi kiállításukon mutatnak ízelítőt.

A Derkovits Kör több, jelenlegi, vagy egykori tagja mutatkozik be rendszeresen egyéni, vagy csoportos kiállításokon, Székesfehérvár vagy a környező települések kiállítóhelyein.

A Magyar Művelődési Intézet több évtizedes múltú háromévente megrendezett eseménye, az Amator Artium, amely a szigorú zsűrizést követő Megyei Tárlat után országos bemutatkozást és elismerést is jelent, soha nem zajlott le a Kör sikere, az Esszencia kiállításra való bejutásuk nélkül.

A Kör 15-25 fős tagsága körében a művészeti nevelés, a magyar népművelés szép hagyo­má­nyai őrződtek mind a mai napig, fél évszázadon keresztül.

Pálfalvi András
címzetes igazgató

.......................................................................................................................................................

 

A 2012-es év őszi-téli programjai:

 

Az 1960-as évek végétől folyamatosan működő amatőr művészeti csoport 2001-től dolgozik vezetésem alatt.

A 2012-?13-as évadot szeptember közepén kezdtük el mintegy 15 fővel.

Foglalkozásainkat a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza által biztosított műtermünkben heti 2 alkalommal, hétfőn és szerdán 16-18.30 óra között tartjuk, kb. 85-95%-os látogatottsággal.

Fő célunk a kreativitás és alkotókészség fejlesztése, valamint az ehhez szükséges rajzi-szakmai tudás megszerzése. Ennek megfelelően csendélet, tájkép, téri formák perspektivikus ábrázolása, portré, fél oldal, egész oldal megjelenítése adja tematikánk legjavát.

Fontos a tárlatok látogatása is. Rendszeresen megjelenünk a Pelikán Galéria és a város más kiállítóhelyeinek eseményein. Emellett önálló illetve csoportos bemutatkozást szervezünk tagjaink számára.

Az Árpád Fürdő Galériájában ősszel Dr. Wollein Mária mutatkozott be, változatos technikájú és témájú, mintegy 30-35 művével.

Mohai Tiborné Néri a VOKE Galériájában rendezett színvonalas kiállítást.

Decemberben az MMK Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában csoportos kiállítást szerveztünk 15 alkotó, 60-70 művéből.

Több tagunk megtekintette a Szépművészeti Múzeum Cezanne kiállítását, erre sajnos csak egyénileg nyílt lehetőség, közös látogatásra szervezési okokból nem volt mód.

További feladatunk a móri alkotótáborunk anyagának feldolgozása, valamint felkészülés a következő egyhetes művésztelepi munkára, melyre pályázat útján 200 000 Ft támogatást kaptunk, mely pályázat elkészítésében nagy segítséget kaptunk az MMK munkatársaitól.

Szentes Ottokár
képzőművész
a Derkovits Képzőművészeti Kör vezetője


 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk