MŰVÉSZETEK HÁZA

Kosárfonó szakkör

A Megyei Művelődési Központ legrégebbi kézműves műhelyeinek egyike a kosárfonó. A 2002-ben indított kosárfonó tanfolyam vezetője Nagy Kálmán kosárfonó volt, aki a mesterség alapjait az intézményünk által a kilencvenes évek végén szervezett tanfolyamon tanulta meg. Személyiségének, szakmai tudásának köszönhetően 2003-tól rendszeres szakköri jelleggel folytatódott a kosárfonás.

Távoztával, 2004-ben a csoport vezetését Tolvaj Csaba kosárfonó népi iparművész vette át - aki tanítványa volt, szintén itt szerezte meg alapismereteit - majd tovább képezve magát tért vissza, hogy oktatóként átadja tudását.

2005-ben az NKA Népművészeti Kollégiumának pályázata segítségével a műhely felszerelése teljesen megújult, fonópadokat és teljes felszerelést tudtunk vásárolni. Ennek a fejlesztésnek is köszönhetően a kosárfonás iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Ekkor merült fel első alkalommal, hogy talán két műhelyt is indíthatunk a jelentkezők nagy száma miatt.

2006-ban a szakkör mellett egyhetes nyári tábort szerveztünk a Rác utcai Mesterségek Házában. Ebben a munkában segítségünkre volt Kis Róbert, az egyik székesfehérvári kosárfonó dinasztia utolsó, a kosárfonást mesteri fokon művelő tagja.  A tábor iránt azóta is nagy az érdeklődés, és ettől az évtől fogva két műhelyben és a nyári táborban fogadjuk a kosárfonásra jelentkező érdeklődőket.

Az évek során egyre többen jelentkeztek a műhelybe, mára egy igazi törzsgárda alakult ki, állandó tagsággal. A két műhelybe jelenleg 16 fő jár, legtöbben már több éve visszatérő tagjai a csoportoknak. A műhelyek szakmai vezetői: Kis Róbert kosárfonó mester és Tolvaj Csaba kosárfonó népi iparművész.

Az oktatás során először mindenki alaptechnikákat tanul, majd az egyszerűbb tárgyaktól a bonyolultabb alkotásokig készíthetnek: piaci bevásárlókosarakat, kis- és nagyméretű tárolókat, tálcákat, üvegfonatok változatait, lámpaernyőket, háziállat-kasokat, különböző mezőgazdasági terménytárolókat is. Az alkotótáborokban készülnek vesszőből font ülőbútorok, asztalok, a mai lakáskultúrához illő fonott áruk a hagyományos fonásminták felhasználásával.

A hozzáértő szakmai vezetésnek, a tagok tehetségének, szorgalmának köszönhetően a csoport több tagja már zsűrizteti munkáit és országos pályázatokon is sikerrel szerepel.


 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk