ÁLLANDÓ CSOPORTOK

Szövőműhely a Mesterségek Házában

A megyei szövőkör 13 éve alakult dr. Gulyás Antalné és Sereg Mátyásné népi iparművészek segítségével. Fejér megye egész területéről toborozzák a fiatalokat, idősebbeket, lányokat, asszonyokat a szövőműhelybe, melynek jelenleg 12 tagja van.

A csoportba jelentkezők alapképzésen vesznek részt, ahol megtanulják a szövés alapjait, a könnyen elsajátítható gyapjú- és rongyszövés technikákat. A szövési módszerek sokfélesége mellett minden évben a hagyományos szövések tájegységekre jellemző technikáival (székelyfestékes, torontáli, szőttesekkel) ismerkednek a műhely tagjai. A műhely fontos célja, hogy természetes alapanyagokat használjon, a növényi festést előnyben részesítse a gyapjú felhasználása során.

A szövőkör tagjainak tudásszintje különböző, így mindenki a maga szintjén, képességeinek megfelelően, saját céljai szerint dolgozik, önálló, egyedi tervezésű gyapjú- vagy rongyszőnyegeket, kisebb használati tárgyakat készít.

Olyan használati dolgokat vagy ajándéktárgyakat szőnek, amelyekre szükség és igény van. Ezzel segítjük az igényes ajándékozási szokások kialakítását, átadjuk a szövés népi kismesterség ismeretének, tudásának alapjait, őrizzük és ápoljuk a népművészeti szőttesek készítésének hagyományait.

A szakkör tagjai rendszeresen részt vesznek a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza kiállításain, pályázatain. 2012-ben az Országos Békéscsabai Textiles Pályázaton a Fejér Megyei Szövőkör a gyapjú- és rongyszőnyegeivel díjazott lett.

A műhelytagok fontosnak tartják, hogy alkotásaik a nép- és iparművészeti termékek minősítőjén megfeleljenek, ezért minden évben zsűriztetik alkotásaikat a Fejér Megyei Művelődési Központ és a M-ART Egyesület által szervezett megyei minősítőn. 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk