HÍREK

Pákozd szerelmese

2014. február 14., 23:22 | MMK |

Nagy Károly pákozdi amatőr képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A március 2-ig látogatható kiállítást Tóth-Hekkel Arany író, költő ajánlotta a közönség figyelmébe.

A versekkel, muzsikával fűszerezett megnyitó (hegedűn Ferenc Péter hegedűművész, gitáron Tóth Dávid játszott) résztvevői bepillantást nyerhettek Nagy Károly eddigi életútjába. A sokoldaló amatőr képzőművész 1959-ben született Pákozdon. Gyerekkora óta érdekelte az alkotóművészet: sokat rajzolt, festett, faragott. Tanítói már általános iskolás korában biztatták, hogy rajzoljon, fessen minél többet - látták benne az őstehetséget.

Élete során az építészetben találta meg a számára fontos egyéb kifejezési formákat: a Jáky József Szakközépiskolában érettségizett. Sok helyen megfordult, tanított is, vállalkozással is foglalkozott - szeretett mindent kipróbálni. Festményeiből már több kiállítása is volt, emellett szobrászkodik és verseket is ír. A pákozdi Ingókő Étteremben állandó kiállítása is látható.


Tóth-Hekkel Arany a következő gondolatokkal nyitotta meg a tárlatot:

Tóth-Hekkel Arany: - Megtisztelő és különös öröm számomra, hogy Nagy Károly művésztársam, kedves barátom engem kért fel kiállításának megnyitására. Meglévő ismereteim alapján nem készítettem külön forgatókönyvet, csak egy vázlatot. Úgy gondoltam, hogy nem a megszokott módon mutatom be, hanem kötetlen formában fogok vele beszélgetni.

Károly egy hatgyermekes család első szülöttje. Szerényen, de nagy szeretetben, átlagon felüli, kreatív családban nőtt fel. Már gyermekkorában is tehetségesen rajzolt. Ahogy ő mondta: ?Nálunk mindennapos volt a zenélés és a rajzolás?! Ehhez hozzájárult még a gyönyörű környezet, Pákozd és környéke, ahol nevelkedett és ma is él. Kérlek, beszélj nekünk erről!

Nagy Károly: - Igen, édesanyám zenélt, édesapámmal pedig sokat rajzoltunk. 82 éves édesanyám még ma is hegedül, zongorázik, citerázik és verseket ír.

THA: - Örömömre nemrég találkozhattam édesanyáddal, ami nagy élmény volt számomra. Kezembe vehettem egyik verses füzetét, amit most is itt tarthatok a kezemben. Felolvastam akkor belőle és ő is felolvasta néhány új versét.  Úgy tudom, hogy pályaválasztásod is a családdal közösen történt. Építőipari szakmát választottatok. 1974-77-ig voltál a 323-as Ipari Szakmunkásképző Intézet kőműves tanulója - nem is akármilyen. Kérlek, beszélj erről az időszakról, az ottani élményeidről!

NK: - Jó tanuló voltam, osztályelső. Több tanulmányi versenyen is kiválóan teljesítettem. Előfordult az is, hogy kedves szakrajz tanárnőm felkért arra, hogy tartam meg helyette az órát. Ez nagy élmény és kitüntetés volt számomra. A szakmunkásképző elvégzése után szakirányú középiskolába irányítottak, amit szintén kiváló eredménnyel végeztem el, sikeresen érettségiztem.

THA: - Ez valóban dicséretes. Mi a 80-as évek végén ismertük meg egymást, amikor munkatársak lettünk. Károly, mint szakoktató tért vissza szakmát adó iskolájához és lett, volt tanárainak kollégája. Hoztam is egy meglepetés vendéget: Varga Ilona Anna tanárnőt, akiről már említést tettél. Meg is kérdezem a tanárnőt: milyen érzés így, alkotóművészként viszontlátni egykori tanítványát?

Varga Ilona Anna: - Először is köszönöm barátnőmnek a kiállításra való meghívását. Nem mondta meg - meglepetésnek szánta - a kiállító személyét. Annyit árult el, hogy egy régi tanítványom és volt kollégám kiállításának megnyitója lesz ma. Azonban nem kellett ezen hosszasan gondolkodnom, Karcsira gondoltam. Felemelő érzés, nagy öröm számomra, hogy részese lehetek a valóban kitűnő tanuló tanítványom színvonalas képzőművészeti kiállításának. Büszke vagyok rá, gratulálok elért eredményeihez és kívánok még további sikereket sokunk örömére.

NK: - Köszönöm szépen a megtisztelő látogatást, nagy örömöt jelent számomra ez a találkozás.

THA: - Nem ez az első kiállításod és van egy állandó kiállításod is Pákozdon, az Ingókő étteremben. Azt is tudom, hogy nemrég egy országos pályázaton is megméretted magad. Milyen alkotással pályáztál és milyen eredményt értél el?

NK: - A Budapesten működő országos Batsányi-Cserhát Művész Társaság által kiírt pályázatra két portrét küldtem, Nagy László költő és Karinthy Frigyes író portréját, amelyet Art Díjjal jutalmaztak.

THA: - Az, hogy most itt állhatunk e kiállítás előtt, az Károly akaraterejének, kitartó szorgalmának tudható be. Ritka tehetség, aki családja és munkája mellett autodidakta módon, önképzéssel, saját maga által kialakított módszerekkel szerezte meg művészi tudását. Károly szerény, méltóságteljes egyéniség. Alázattal, szinte vallásos áhítattal alkot. Amatőr művésznek vallja magát, annak ellenére, hogy az "amatőr" szót a "tolvajnyelv" becsmérlésként használja. Ma már elvétve használják az amatőr jelzőt. Méltatlan lenne az ilyen művészeket "vasárnapi" kedvtelésből alkotóknak nevezni. Kiállítási anyagában festményeket, grafikákat és plasztikákat láthatunk. Én úgy látom, hogy művészetében a tájképfestés kap tágabb teret, amit óriási természet szeretete ihlet. A pákozdi hegyvidék, a Velencei tó közelsége, annak természeti szépsége, ami már gyermekként lenyűgözte, alkotásra késztette.

Van még valami, ami említésre méltó, hiszen nemcsak édesanyád, hanem te is régóta írsz verseket. Most ismerkedsz egy ősi versformával, a szonettel, méghozzá klasszikus formában, kötött versképlet alapján, ami nagy kihívás - kevesen vállalkoznak erre.

Gratulálok, minden jót, további sikeres alkotómunkát kívánok és a kiállítást ezennel megnyitom!
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk