HÍREK

"Lám, én milyen víg vagyok..."

2016. április 25., 22:39 | MMK | M. K., fotó: Kelemen Anna

"Galga partján kizöldült már a nyárfa..." címmel a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ szakmai napot tartott a népdalok kedvelőinek a Nagylóki Közösségi Házban, 2016. április 24-én, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A délelőtti órákban Maczkó Mária, Magyar Örökség-díjas népdalénekesünk tartott előadást és gyakorlati foglalkozást a Galga-mente népdalkincseiről. A résztvevők között népdalkörvezetők, népdaltanárok is helyet foglaltak, de számos szólista, érdeklődő, hangszeres zenész, illetve a megyében működő népdalkörök tagjai is jelentkeztek, aktívan és lelkesen vettek részt a kiváló előadáson.


Az értékes és hasznos elméleti, valamint néprajzi ismeretanyag meghallgatása után a programot a Galga menti gyűjtésekből összeállított csokrok elsajátítása, majd közös eléneklése zárta. Varga Evelin, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója citerajátékával segítette a dalok tanulását. Az előadáson mintegy 60 fő vett részt, nemcsak Fejér megyéből, hanem az ország több pontjáról (Budapest, Esztergom, Nyíregyháza, Pécsely, Dunakeszi) is érkeztek a nagylóki programra.

14.00 órától kezdődött meg a Térségi és Országos Népzenei Minősítő, a Közösségi Ház nagytermében. Tóth József, a település polgármestere nyitotta meg a rendezvényt, s ahogy elmondta, településük és a Közösségi Ház ajtaja mindig nyitva áll az ilyen rendezvények előtt.


A szakmai zsűri tagjai - Vakler Anna, Maczkó Mária, Varró János - előtt 10 produkció mutatkozott be, közülük nyolc fellépő kérte az országos vagy térségi minősítést. A két házigazda együttes; a Nagylóki Népdalkör és a Boglya citerazenekar, valamint a Nagylóki bakák ebben a minősítési ciklusban már elnyerték a legmagasabb kiadható fokozatot, az Aranypávát, így ők most "tét nélkül" léphettek a közönség elé. Természetesen a szakmai zsűri útmutatását ők is kérték a további munkájukhoz.

Az alábbi  fellépők vettek részt a műsorban (és az elért fokozat):

               

1.             Nagylóki Népdalkör és a Boglya citerazenekar, Nagylók - nem kért minősítést, korábbi időpontban Aranypávát nyert

2.             Szabó Róbert, Simontornya - országos ezüst

3.             Sáregresi Népdalkör, Sáregres - országos ezüst

4.             Kovács Imre, Pécsely - térségi dicséretes

5.             Őszirózsa Dalkör, Vajta - országos ezüst

6.             Élő Ősz Nyugdíjas klub és a Ködmön citerazenekar, Seregélyes - aranypáva

7.             Újvárosi Legények, Dunaújváros - aranypáva

8.             Galagonya Citeraegyüttes, Enying - térségi kiváló

9.             Kiss László, Budapest - térségi kiváló

10.           Nagylóki Bakák, Nagylók - nem kért minősítést, korábbi időpontban Aranypávát nyert

 

Értékelésében és összefoglalójában Vakler Anna megosztotta a résztvevőkkel abbéli örömét, hogy számára egy igazán ünnepi esemény lehetett a mostani hétvége, hiszen a - Kallós Zoltán néprajzkutatónk, népzenegyűjtőnk 90. születésnapjára rendezett - gálaműsort követően, Kolozsvárról indult kora reggel Nagylókra zsűrizni ezen a napon...  Közös kincseink, legszebb dalaink ilyenképpen is összekötnek bennünket, bármerre is vagyunk a világban. A Dunaújvárosból érkezett, "Újvárosi Legények" együttes által előadott válaszúti katonadalok Zoli bácsinak is szóltak köszöntésül ezen a napon a távolból? Nagylókról.

Dalaink segítségével ki tudjuk fejezni érzéseinket mások felé, az éneklés nyelvén egyértelműen, őszintén tudjuk a legbensőbb gondolatainkat is közvetíteni. Vakler Anna arra is megkérte a Nagylókon együtt ünneplőket, vigyék haza azt az érzést magukkal, hogy "adtak valamit" ma magukból, a hallgatóságnak, egymásnak.

A szép összefoglaló és köszöntő beszéd után a  jelenlévők megemlékeztek Nagy László népzenészről is, aki már több mint két éve nem lehet közöttünk, s aki a nagylóki csoportok mellett számos más népzenei  együttesnek is vezetője, mentora volt, s kolléga és barát is? s akit ma is nagyon hiányolunk közösségeinkből. A népdalcsokrok ma neki is szóltak.

A szakmai értékelést az oklevelek átadása követte, majd Maczkó Mária vezetésével a délelőtt tanult Galga-menti dalok közös éneklésével búcsúztak egymástól a résztvevők.

Köszönjük Nagylóknak, Tóth József polgármesternek, Bakonyi Ágotának, a Közösségi Ház vezetőjének és kollégáinak, az önkénteseknek, akik sokat dolgoztak azért, hogy ez a nap ilyen szép és emlékezetes  lehetett mindannyiunk számára. A fellépőknek gratulálunk, további szép sikereket kívánunk!

2016. április 24.

Dr. Major Lászlóné szervező, MMK

 


Programok

„Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt”

2017. december 6. (szerda) 18:00
- 2017. december 31.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Mesterségek Háza

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Kézművesek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk