HÍREK

Aranyos énekesek

2015. február 28., 10:46 | MMK | M. K., fotó: Fűrész Dia

2015. február 27-én 9 órakor kezdődött  meg a  Pesovár Ferenc népzenekutatónkról elnevezett Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei verseny döntője Soponyán, a Közösségi Házban.

A versenyt ebben a tanévben is  a 6-24 éves korosztálynak hirdette meg a szervező Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza.

A területi előválogatók még az elmúlt év decemberében indultak, a döntőig összesen 7 alkalommal  (Dunaújvárosban, Bicskén, Abán, Tordason, valamint Székesfehérváron 3 helyszínen), szakmai zsűri előtt zajlottak az énekesek és zenészek versenyei: közel 700 résztvevő mintegy  200 produkciót mutatott be, igen magas színvonalon. Összesen 34 településről, általános és zenei tagozatos iskolákból, művészeti alapiskolákból, zeneművészeti szakközépiskolából, gimnáziumokból is voltak nevezők, akik felkészítő tanáraikkal együtt sok-sok órát töltöttek a népdalcsokrok összeállításával, az előadásmódjuk és énekhangjuk "csiszolgatásával".  A sok  fáradság igazán megérte! Aki nézőként, vagy vendégként részt vett a soponyai döntőn, összesen 80 produkciót - gyönyörű népdalokat - hallhatott, tiszta lelkű, szívből éneklő és muzsikáló gyermekekkel és fiatalokkal találkozhatott.

Az eredmények azt mutatják, a szakmai zsűri is eképpen vélekedett.  A számos arany, sőt kiemelt arany oklevél mellé tárgyjutalmakat, népzenei gyűjtéseket, kiadványokat is elnyertek az énekesek és zenészek, segítve ezzel további fejlődésüket.

A grémium tagjai voltak:

Maczkó Mária népdalénekes, népzenepedagógus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

Juhász Zsófia népzenész, a székesfehérvári FMMK-Művészetek Háza igazgatója

Németh István népzenekutató, népzenegyűjtő, a Zenetudományi Intézet munkatársa

Liber Endre népzenész, a Tükrös zenekar tagja, a Hangvető Zenei Társulás és Kiadó igazgatója

Varró János népzenész, népzenepedagógus, a székesfehérvári  Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára

Soponyán a társszervező Gróf Zichy János Általános Iskola igazgatója, Hollósi Lászlóné és kollégái nagy szeretettel várták és fogadták a versenyzőket a Közösségi Házban, finom süteménnyel, meleg teával kedveskedtek az érkezőknek.  Béndek József polgármester meleg szavakkal nyitotta meg a rendezvényt, köszöntötte az énekeseket és muzsikusokat. Beszédében többek között hagyományaink ápolásának, megőrzésének fontosságát hangsúlyozta. A verseny egészen 17.30-ig tartott, a résztvevők az eredményhirdetésig kézművesek segítségével (Gelencsér Julianna és Komendó Gabriella), valamint játszóházi foglalkozásvezetőkkel (Tamás Ildikó és Gonda Emma) igazán tevékenyen múlatták az időt. 

Izgalmas, fárasztó, és ezzel együtt csodálatos nap volt. Köszönet érte a szervezőknek, a befogadó településnek, a tanároknak, s főként a fellépő népdalénekes és muzsikus fiataloknak!

"Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt,
úgy tetszik, hogy máskor is voltunk  itt..."

A verseny döntőjén az alábbi eredmények születtek:

A galéria folytatása »

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk