HÍREK

A hangképzéstől a kíséretig

2015. február 19., 21:22 | MMK | M. K., fotó: Fűrész Dia

A  Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, "Lám, én milyen víg vagyok...!" címmel  rendezte meg a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Művészetek Háza 2015. február 19-én a népdalkörvezetői konferenciát.

Összesen 34 fő  vett részt a szakmai előadásokon, a jelentkezők között voltak olyan pedagógusok, akik a tanítványaikat népdalok éneklésére, népzenei versenyekre készítik fel, másrészt olyan dalkörvezetők, akik egy-egy településen az adott népdalkör szakmai munkáját irányítják, vezetik a csoportot, biztosítják a folyamatos működést.

A Népzenei Műhely Egyesület évente több alkalommal próbál segítséget nyújtani a népdalénekesek és népdalkörök munkájához, útmutatót adni a felkészüléshez, minősítőkön való megmérettetéshez. Annak az énekesnek, hangszeresnek vagy csoportnak, aki vállalja a megmérettetést akár szakmai zsűri előtt is, és nemcsak a saját közegében (iskolájában, nyugdíjas klubjában vagy a saját falunapján, ahol a siker "garantált") lép színpadra, komoly szakmai szempontoknak is meg kell felelnie.

A mostani szakmai konferenciának több aktualitása is volt. Megyénkben, ebben az időszakba zajlanak a Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny előválogatói és döntője, valamint a közeljövőben, Dinnyésen kerül megrendezésre a Térségi és Országos Népzenei minősítő.

 

A konferencia előadói  voltak:         

Koczka Andrea népdalénekes, népzene-pedagógus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterképzős hallgatója, és

Varró János népzenész, népzene-pedagógus,

a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI tanárai, akik maguk is több településen vezetnek csoportokat, szólistákat készítenek fel, és az ország számos településén a népzenei és népdaléneklési versenyek zsűrijében tevékenykednek. Legutóbbi benyomásaikat is megosztották a konferencia résztvevőivel.

Varró János előadásában kitért a minősítők és versenyek kiírásával kapcsolatos tudnivalókra, a dalok "összeválogatásának", a hangnemek, tempók megválasztásának ?titkaira?. Szó esett a színpadi megjelenésről, a csoport személyi összeállításáról.  Koczka Andrea  hangsúlyozta az előadók hangi adottságaihoz, saját habitusához jól illeszkedő dalválasztás fontosságát, valamint a hangszeres kíséret sajátosságait.

A program első részében szó esett még a hangképzésről és előadói stílusokról, az egyes korosztályok életkori és hangi adottságairól, valamint a  csoport működtetésének nehézségeiről. A résztvevők saját, személyes kérdéseiket is feltehették az előadás végén.

A tapasztalatok cseréje a szünetben is folytatódott, a szervezők frissítővel és uzsonnával kedveskedtek a konferencia résztvevőinek.

A második rész kezdetén Koczka Andrea tanárnő a beéneklés fontosságáról és technikáiról beszélt, Varró János a csoportok és szólisták hangszeres kíséretének lehetőségeit ismertette, a legtöbb településen biztosan találunk citerásokat, furulyásokat, vagy akár egyéb népi hangszereken játszani tudó muzsikusokat. Ha semmi más lehetőség nincs, a ritmushangszerek (köcsögduda) is segíthetik, színesíthetik az előadott népdalcsokrokat.

Az előadók a forrásanyagok és hozzáférhetőségeik (kiadványok, internetes elérhetőségek) ismertetését követően a hozott kották és hangzóanyagok segítségével, a résztvevők bevonásával, közösen állítottak össze három dalcsokrot.

 

- Zalai népdalcsokor

- Mátra vidéki dallamok
- Rimóci dalcsokor

A kellemes és hasznos napot az egyéni konzultációk zárták, a dalkörök vezetői és a felkészítő tanárok a saját csoportjuk problémáit, nehézségeit szűkebb körben is elemezték a konferencia előadóival.


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk