HÍREK

Találkozó és minősítő

2014. május 27., 20:51 | MMK |

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezte meg 2014. május 24-25-én a "Ne bánd édes virágom...!" című népzenei programsorozatot.

 

2. NÉPDALKÖRI TALÁLKOZÓ ÉS NÉPZENEI MINŐSÍTŐ,  2014. május 25.

Fejér megyén kívül Somogy, Győr-Sopron és Komárom megyéből is érkeztek népdaléneklő csoportok, szólisták és hangszerkísérettel éneklő népdalkörök a találkozóra, a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermébe, összesen 17 produkcióval örvendeztetve meg az érdeklődő közönséget és természetesen egymást is.

A találkozó célja volt, hogy az öntevékeny, amatőr művészeti csoportok a bemutatkozáson és találkozáson, tapasztalatszerzésen túl arra is lehetőséget kapjanak, hogy felkészültségüket szakmai konzulensek segítségével "megméressék".


A minősítőt a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége (KÓTA) által, a XVII. Térségi és Országos Minősítő feltételei és szakmai kritériumai alapján tartottuk meg. A résztvevők közül ketten csak bemutatkoztak és szakmai útmutatást kértek, a többi 15 produkció pedig kérte a térségi illetve országos minősítését is

 

A "szakmai zsűri" tagjai voltak:

Széles András népzenész, citeraművész, a Kispesti Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségének tagja

Papp Ágnes népdalénekes, népdaltanár, a budakalászi KALÁSZ művészeti Iskola tanára

Németh István népzenekutató, népzenegyűjtő, a Zenetudományi Intézet munkatársa

 

Széles András zsűrielnök a találkozó végén összefoglalta a produkciók tanulságait, nem szépítve a hiányosságokat sem, őszinte kritikára kérték őt a csoportvezetők és szakmai felkészítők, valamint a program szervezői. Hangsúlyozta a felhívásban szereplő kritériumok figyelmes áttanulmányozását, melyet főként a műsoridők be nem tartásával szegtek meg a csoportok. Volt, aki messze túllépte az adott 10 perces keretet, volt olyan csoport, aki viszont a két dalcsokor (1 saját és egy idegen tájegység dalaiból készített összeállítás) helyett mindössze 1 csokrot adott elő, pár percben. Ezek a minősítés megszerzéséhez nem lesznek elegendőek a jövőben. Figyelni kell a KÓTA minősítéseknél az aktuális minősítési ciklust, valamint hogy országos minősítőre csak az jelentkezhet, aki az adott ciklusban már elérte a térdégi dicséretes vagy kiváló szintet, illetve az adott (vagy az előző) ciklusban már megszerezte az országos fokozatot. 2014. év nyarán megkezdődik a következő, XVIII. minősítési időszak.

Mivel a szakmai zsűri tagjai országosan sok helyen tevékenykednek, sőt maguk is vezetnek csoportokat, kifejezték örömüket, hogy Fejér megyében ilyen színvonalas munka folyik, ilyen kiváló hangi adottságú dalkörök működnek. A szakmai munka és felkészülés nem kevés áldozatot kíván a csoportvezetők és a tagok részéről, a heti egy-két próbán túl a fellépések, felkészülések is sok munkát, gyakorlást, és időt kívánnak. Megnyugtató, hogy a települési önkormányzatok, sőt a helyben tevékenykedő vállalkozások sok helyen támogatják a csoportok működését, hozzájárulnak a fellépő ruhák elkészítéséhez, a csoport utazásához. "Cserébe" a művészeti csoportok örömmel lépnek fel a településük bármely rendezvényén.

A "Ne bánd édes virágom..." cím azért is nagyon találó volt, mert a találkozó résztvevői, szakmai zsűrije, és a szervezők sem "bánták", hogy ezt a szép májusi vasárnapot a népdalköri találkozón töltötték.

Minden adott volt a jó élményekhez, hangulathoz: sok szép magyar népdal, lelkes és színvonalas csoportok, kiváló szólisták és hangszeresek, finom ebéd, és figyelemreméltó eredmények.

A találkozó 17 produkciójából 15-en kértek minősítést, az alábbi fokozatok születtek:

 

Név/csoport neve

Szakmai vezető

Minősítés szintje

Elért eredmény

Hantosi Népdalkör

Koncz Mária

országos

arany

Szép Lídia, Oroszlány

Aranyosi Éva

térségi

kiváló

Bogyoszlói Férfi Dalkör

Koltai József

térségi

dicséretes

Decman Ella, Lajoskomárom

Lindeman Mónika

országos

ezüst

Baracsi Barátság Nyugdíjas Egyesület Dalköre

Koncz Mária

országos

ezüst

Elek Imréné, Oroszlány

Aranyosi Éva

térségi

kiváló

Ráckeresztúri BOR-ÁSZOK Dalárda Egyesület

Damakné Ferenczi Anna

országos

ezüst

Mészárovics Szonja, Székesfehérvár

Vadányi Orsolya

térségi

dicséretes

Sáregresi Népdalkör

Tornócziné Bondor Csilla

országos

ezüst

Aranyosi Éva, Oroszlány

Aranyosi Éva

térségi

kiváló

Hantosi Férfi Dalárda

Koncz Mária

térségi

dicséretes

Ibolya Duó (Borbély Dorina,Tóth Virág), Dég

Lázár Melinda

térségi

megfelelt

Sárosdi Népdalkör

Koncz Mária

térségi

megfelelt

Ráckeresztúri Pávakör Egyesület

Halász Tibor

országos

ezüst

Szentgáloskéri Citerazenekar és Hagyományőrző Egyesület

Kovács Ferenc

térségi

megfelelt

 

Nem kértek minősítést, de a találkozón sikeresen részt vettek és színvonalas produkcióikkal megörvendeztették a közönséget az alábbi énekesek:

Nagy Levente Ákos   székesfehérvári szólista, a Hermann László Zeneiskola, Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI növendéke, felkészítő tanára Molnár Boglárka., valamint az Oroszlányi Bányász Népdalkör tagjai, vezetőjük Aranyosi Éva.

A találkozó zárásaként a zsűritagokkal egyéni konzultáció és megbeszélés is lehetséges volt, a csoportvezetők, szakmai felkészítők mindegyike élt is a lehetőséggel, az elhangzott produkciókat elemezték, további szakmai munkájukhoz útmutatást kértek.

Gratulálunk a szép eredményekhez, köszönjük a csoportoknak, hogy itt voltak.

 

Tisztelettel köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap támogatását!


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk