HÍREK

Négy mesterség fortélyai

2015. augusztus 05., 21:33 | ÖKK | Szöveg: Kész Mónika, fotó: Samu Miklós

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza szervezésében a vállalkozó kedvűek a kézműves mesterségekkel ismerkednek ezen a héten a Rác utcai Mesterségek Házában. Ezen a nyáron még internetes és fafaragó táborba is várják a gyerekeket.

A Rác utcai népművészeti alkotótábor ezen a héten kézműves mesteremberekkel telt meg. A Mesterségek Házában hétfőn fazekas, nemezkészítő, bőrműves és csuhéműves szakoktatók várták a táborba jelentkező kicsiket és nagyokat, akiket egészen szombatig tanítanak a különböző kézműves fortélyok elsajátítására.


Mint azt Komendó Gabriella, a tábor szervezője a sajtó képviselői számára szerdán délelőtt tartott tájékoztató során elmondta, az ország különböző pontjairól érkeztek hozzájuk oktatók. Mindegyiküket a saját mesterségében a legjobbak között tartják számon. S van olyan kézműves szakember, aki már a korábbi években itt Székesfehérváron szervezett nyári táboroknak is oktatója volt.

A fazekas technikákat a Csókakőről érkező Csuporné Angyal Zsuzsa népi iparművész mutatta meg a fiataloknak. A Móron szakképzéseket vezető mester segítségével a gyerekek kitapasztalhatták, hogy az agyagnak milyen tulajdonságai vannak, s különböző szisztémák alkalmazásával kis tálakat és edényeket készítettek.

A nemezkészítés fortélyaival a szegedi Kaszás Ákos népi iparművész és a székesfehérvári Kluge Kövesi Krisztina játszóházvezető ismertette meg a táborozókat. A varrott nemezelés mellett ki lehetett próbálni a vagdalásos technikát, de mintaként szolgáltak a kezdő nemezelők előtt a selyemből és ausztrál gyapjúból modern nyugati technikával készült kendők is, ugyanúgy, mint a klasszikus metódussal gyártott tarsolyok és táskák, valamint honfoglalás kori süvegek, szemléltetve azt, hogy kitartó munkával milyen csodák születhetnek. A nemezeléssel most ismerkedők tulipánokat, ruhadíszeket, ékszereket és hajcsatokat alkottak, illetve két nap alatt elkészült egy meditációs szőnyeg is.

A bőrműves eljárásokat a dinnyési Sipos Tamás, a népművészet ifjú mestere jóvoltából tanulmányozhatták és sajátíthatták el a jelenlévők. A tábor alkalmával kulcstartók, karkötők és nyakláncok születtek.

Csuhéból, sásból, gyékényből és szalmából székeket fontak a tábor kézművesei a Budapestről érkező Bárány Mara népi iparművész irányításával. A kézműves asszony azt is megmutatta, hogy szalmafonással akár egy táska is elkészíthető.

A táborban egészen szombat délig alkotnak az ügyes kezűek; gyerekek és felnőttek egyaránt, összesen tizenöten. S mindazokat, akik részesei voltak a tábornak és azokat is, akik esetleg valamilyen oknál fogva lemaradtak, de érdeklődnek a kézműves mesterségek iránt, a Művészetek Házában továbbra is várják a népművészeti foglalkozásokra, amelyek egész évben látogathatók.

A Mesterségek Háza és a Művészetek Háza jövő héten az internetezőkkel telik meg, míg augusztus 24-től a fafaragás iránt érdeklődő 8 és 13 év közötti diákokat várják a Rác utcába. Jelentkezni még mindig lehet, a táborral kapcsolatos információk honlapunkon olvashatók
 
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk