HÍREK

Négy mesterség tanítása az alkotótáborban

2016. szeptember 08., 23:25 | MMK |

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza szervezésében 2016. augusztus 1-6. között négy kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg a Rác utcai Mesterségek Házában az alkotótáborra jelentkezők.

A Mesterségek Házában augusztus 1-jétől fazekas, nemezkészítő, bőrműves és csuhéműves szakoktatók várták a táborba jelentkező kicsiket és nagyokat, akiket hétfőtől szombatig tanítottak a különböző kézműves fortélyok elsajátítására.

A nemezkészítés egyik speciális fortélyaival a szegedi Kaszás Ákos népi iparművész ismertette meg a táborozókat. Gyermekjátékok sokasága készült az egyhetes tábor időszaka alatt, de ki lehetett próbálni a nemezsál készítésének technikai fogásait is.

A bőrműves eljárásokat a dinnyési Sipos Tamás, a népművészet ifjú mestere jóvoltából tanulmányozhatták és sajátíthatták el a jelenlévők. A tábor alkalmával kisebb tarisznyák, hátizsákok születtek a mester irányításával.

Idén a szálasanyagos csoport a sással ismerkedett. Sásból faddó (sámfa) segítségével lábtörlőt készítettek a tábor kézművesei a Budapestről érkező Bárány Mara népi iparművész irányításával. A mester irányításával ékszereket is készítettek sásból, csuhéból.

A táborban egészen szombat délig alkottak az ügyes kezűek; gyerekek és felnőttek egyaránt, összesen tizennyolcan. Minden délután valami különleges programmal is kedveskedtünk a résztvevőknek, így helyi népzenei értékeinkből tartott ízelítőt Varró János népzenész, valamint helyi gasztronómiai bemutatót is szerveztünk.

Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy Székesfehérváron az alkotótábor létrejöhetett! Jövőre is tervezzük az ifjúsági és felnőtt alkotótábor megvalósulását.

 Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk