HÍREK

Négy mesterség tanítása Székesfehérváron

2017. augusztus 28., 21:55 | MMK | K. G.

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza szervezésében 2017. július 31-től augusztus 5-ig négy kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg a Mesterségek és a Művészetek Házában szervezett alkotótáborra jelentkezők.

A két külön helyszínen, de egymástól nem nagy távolságra lévő műhelyben és az alkotóházban kosárfonás, nemezkészítő, bőrműves és csuhéműves szakoktatók várták a táborba jelentkező kicsiket és nagyokat, akiket hétfőtől szombatig tanítottak a különböző kézműves fortélyok elsajátítására.

A nemezkészítés fortélyaival idén az abai Józsa-Szaka Kata, a népművészet ifjú mestere ismertette meg a táborozókat. Gyermekjátékok sokasága készült az egyhetes tábor időszaka alatt, de ki lehetett próbálni a nemez és a bőr összedolgozás technikai fogásait is.

A bőrműves eljárásokat a dinnyési Sipos Tamás, a népművészet ifjú mestere jóvoltából tanulmányozhatták és sajátíthatták el a jelenlévők. A tábor alkalmával kisebb tarisznyák, nagyobb válltáskák születtek a mester irányításával.

Idén a szálasanyagos csoport dolgozott gyékénnyel és csuhéval is. A csuhéval dolgozók a székbekötés alaptechnikáját ismerhették meg, a gyékénnyel dolgozok pedig a gyékényszövés fogásait sajátíthatták el.

Idén új szakma tanítását is kezdeményeztünk igen nagy sikerrel.

A Művészetek Házában működő kosárfonó műhelyben külön, de a tábor részeként dolgoztak a kosárfonásra jelentkezők is. A műhely vezetője Tolvaj Csaba népi iparművész volt.

A táborban egészen szombat délig alkottak az ügyes kezűek; gyerekek és felnőttek egyaránt, összesen húsz fő résztvevője volt az alkotótáborunknak. Minden délután valami különleges programmal is kedveskedtünk a résztvevőknek, így helyi népzenei értékeinkből tartottak ízelítőt Varró János népzenész és barátai, valamint helyi gasztronómiai és népművészeti bemutatót is szerveztünk.

Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy Székesfehérváron az alkotótábor létrejöhetett! Jövőre is tervezzük az ifjúsági és felnőtt alkotótábor megvalósulását.

Programok

„Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt”

2017. december 6. (szerda) 18:00
- 2017. december 31.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Újévi szokásaink

2017. december 14. (csütörtök) 09:00

Mesterségek Háza

Advent a Rác utcában

2017. december 16. (szombat) 09:00

Mesterségek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk