HÍREK

Nemes faragások

2011. november 05., 23:03 | MMK | L. M.

Nemes Ferenc faragó, népi iparművész alkotásaiból nyílt tárlat intézményünk kiállítótermében. A november 27-ig látogatható, gazdag kínálatú tárlatot Kovács György, a Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója nyitotta meg.


Nemes Ferenc (balra) életét 1994 óta
a faragás tölti be

Nemes Ferenc Budapesten született 1944-ben. Gyermekkorában tehetséges rajzoló volt, de a sportolás a Derkovits-szakköri foglalkozásokat háttérbe szorította, az önképzésről azonban sem akkor, sem később nem mondott le. Repülőgép-műszerészként dolgozott 25 éven át, de emellett mindig jelentős helyet kapott a faragás is.

Fordulópontot az 1980-as faragó kirakodóvásár jelentett a MOM-ban, ahol a munkáit elismerték, így jelentős meghívásokat kapott művésztelepekről, pl. Tokajból, az Ugodi tárgyalkotó műhelyből, az ugodi tárgyalkotó műhelyből, ahol aztán nyolc évig alkotott. A nyolcvanas évek közepétől a "polgári" foglalkozás egyre inkább háttérbe szorult, és további szakmai tanulmányokat követően 1994 óta a faragás tölti be életét.


Fürtöske

Kiállítása először munkahelyén, a Pestvidéki Gépgyában volt, majd Szigethalmon, Ráckevén, Székesfehérváron, a Veszprémi Petőfi Színházban, a pápai Esterházy-kastélyban, Gyönkön és a budai Várban. De nemcsak a hazai közönség gyönyörködhetett fából, kőből és csontból készült faragásaiban, hiszen tárlatai nyíltak Ausztriában, Svájcban, Németországban; Indiában és Japánban pedig csoportos kiállításokon szerepeltek munkái. 2002 nyarán Wülmersenben alkotott az EUARCA 2002 project háromhetes ösztöndíjának jóvoltából.

Faragásainak zöme zsűrizett alkotás. A kitartó önképzés, faragás a hivatalos elismerést is meghozta, 1993-ban a Kapoli Antal Országos Pályázaton harmadik díjat nyert, ezt követően megkapta a Népi Iparművész címet.

Több országos pályázaton helyezésekkel, különdíjakkal jutalmazták munkáit. 2000-ben és 2009-ben a Pro Renovanda Culture Hungariae Alapítvány díjazta, 2003-ban, 2007-ben és 2009-ben a Magyar Kézművességért Alapítvány pályázatára beadott munkái az Oktatási és Kulturális Minisztérium elismerését is kivívták.

2006-ban Pest Megye Művészetéért díjban részesült. 2004 és 2008 márciusában négy művésztársával japán művészek meghívására Kumamotóban és Fuknokában mutatta be munkáit. 2008 szeptemberében Dél-Franciaországban, Saint-Gaudensben volt kiállítása.


A fa mellett csontból és kőből is
készíti munkáit

Tudását, művészetét továbbadja, adta gyermekeknek, felnőtteknek, hiszen a nyolcvanas években Székesfehérvárott szerzett fafaragó szakkörvezető képesítésével vezetett faragótáborokat, valamint éveken keresztül tanított a kiskunlacházai Alapfokú Művészeti Iskolában. Az akkreditált Waldorf pedagógiai képzés művészeti fogalkozásai keretében több mint húsz éve tanít. 1994 óta Szigetújfaluban él, az itt kialakított műhelyben dolgozik. Magán­galériájában láthatók szakmai életpályájának legjellemzőbb, szívéhez legközelebb álló alkotásai.

A fa mellett minden, a természetben megtalálható, faragható anyagot szeret, az utóbbi években előtérbe került a kő, ebből is készíti szobrait, dísztárgyait és más iparművészeti alkotásait. Munkái köztereken, játszótereken is láthatók.

Az utóbbi években Szigetbecse Életfájával, Szigetújfalu Szent Kristóf-szobrával, az aradi vértanúk emlékművével, valamint Tököl egy négy méter magas, faragott keresztjével gazdagodott.
Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk