KIÁLLÍTÁSOK

Mediterrán hangulatok

2013. november 08., 00:23 | MMK |

A nyarat csempészi a novemberi őszbe festményeivel Németh József: a nagykőrösi alkotónak a Művészetek Házában nyílt kiállítása. A színes tárlat december elsejéig látogatható.

A festőművész - mint az életrajzából is kitűnik – rendszeres látogatója különböző hazai és nemzetközi művésztelepeknek, alkotótáboroknak. Most kiállított műveinek nagy része is ilyen táborokban, vagy ott szerzett élményekből született, jelentős részük horvát és szerb mediterrán hangulatukat örökít meg.


A kiállító művészt és a megnyitó közönségét Juhász Zsófia,
az intézmény igazgatója köszöntötte


„Tudatos rajzi felkészültség és lelkiismeretesség jellemzi, az új látványok fölismerésének ösztönös frissessége. [...] Birtokba veszi a gyimesi táj reggeli hangulatát és pompás fogalmazásban kincsként átadja nekünk. Igézően pontos a Vihar előtti Adria, az idő egyik kivételes pillanata, a tér vissza nem térő varázsa, vagy a köveket simogató, formáló patak, vagy egy mediterrán város. Németh József Pál ezt a fontos üzenetet adja át kincsként mindannyiunknak” – mondja róla dr. Losonci Miklós művészettörténész.

A kiállításban maga az alkotó tartott rögtönzött tárlatvezetést, így a megnyitó vendégei első kézből értesülhettek egy-egy kép megszületésének körülményeiről. Mint megtudtuk, festményeihez alapos előtanulmányokat végez: néha több szénvázlatot is készít, és a kép témájául kiszemelt helyeket több napszakban is megnézi, hogy megtalálja a legkedvezőbb fényviszonyokat. A körülmények néha arra kényszerítik, hogy gyorsan dolgozzon: a tárlaton láthatjuk a Losonci Miklós által is említett képet, amely rövid, vihar előtti csöndben készült az Adria partján, és olyat is, amelyen két felhőszakadás között vitte vászonra a gyönki gőzmalom romjait.

Képein főleg tájakat örökít meg, de ezen a kiállításon láthatunk tőle portrékat is (önarckép, illetve egy-egy portré lányáról, Annáról és fiáról, Andrisról), és több aktot is. Utóbbiak kapcsán elmondta, hogy kerüli az idealizálást, minden alakot a maga természetességében örökít meg.


Németh József Pál

1950-ben születtem Mezőkövesden. A rajzolás, festés már gyermekként nagy boldogságot jelentett nekem, ez az indíttatás egy életre meghatározóvá vált pályámon, bárhová kerültem.

Az érettségi előtt szüleimnek gondot okoztam, mivel régi vágyam szerint képzőművészeti pályán szerettem volna indulni. Ők viszont - a művészi hivatás bizonytalan egzisztenciális kilátásaitól tartva - azt szerették volna, ha műszaki területen tanulok tovább.


Németh József Pál

Ezután dacból, egy hirtelen ötlettel felvételiztem a Kossuth Lajos Katonai Főiskola műszaki szakára. 1968-72 között elvégeztem, majd pályakezdő tisztként Bajára kerültem az ottani műszaki alakulathoz.

A festészet iránti érdeklődésem azonban továbbra is megmaradt, és 1972-80-ig a Rudnay Gyula Képzőművészeti Körben B. Mikli Ferenc festőművésztől tanultam a rajzolás és festés mesterségét. Nyaranként alkotótáborokban tökéletesítettem tudásomat, ahol kiváló művészektől kaptam szakmai tanácsokat, és főleg inspirációt a '70-es, '80-as években. Sokat köszönhetek Tolvay Ernőnek, Szunyoghy Andrásnak, Végh Andrásnak, Duschanek Jánosnak és nem utolsó sorban Szotyory Lászlónak. 1981-től egyéni kiállításokon is rendszeresen bemutatom munkáimat.

1995-ben a Honvédség nyugdíjazott, és ettől kezdődően minden energiámat a képzőművészet felé fordítottam.

Közben amatőr képzőművészeti szakköröket alapítottam és vezettem.  1994-től Cegléden a Barcsay Jenő Képzőművészeti Kört, majd Nagykőrösön a Körösi Vizuális Műhelyt. Mindkét szakkör kedvelt és eredményes volt, nagyon sok fiatalt vonzott, akik számos országos és nemzetközi díjat nyertek.

2005-ben barátaim biztatására felvételemet kértem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe, melynek abban az évben tagja lettem. 2008-tól tagja vagyok a Bács-Kiskun Megyei Műhely Művészeti Egyesületnek, 2009-től a Bükkösi Gábor Katonai Képzőművészeti Stúdiónak. 2010-től tagja lehetek a szülővárosomban működő Takács István Kulturális Alapítványnak.

Nyaranként művésztelepeken dolgozom - gyakran külföldön is -, télen pedig a nagykőrösi műtermemben tevékenykedem. Rendszeresen szerepelek egyéni és csoportos kiállításokon, pályázatokon. Munkáim megtalálhatók magán- és közgyűjteményekben is.

1992 óta családommal Nagykőrösön élek.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk